3-годишните в ДГ „Кремена“ получават два дни за адаптация

Вместо да подсмърчат до оградата и да плачат на вратата за мама, 3-годишните малчугани, които за първи път прекрачват прага на детската градина, ще имат възможност за адаптация. В детска градина „Кремена“ са решили да отворят врати за родителите, които да остават с децата си през деня. Но само в рамките на два дни. Целта е да се направи плавен преход от яслата към градината. Има малчугани, които са гледани у дома преди да постъпян в първа група и за тях е още по-трудно да свикнат.

„Тъй като за всяко дете процесът на адаптиране към новата среда е индивидуален, важно е търпението, което трябва да имат, както родителите, така и педагозите. Характерът на детето, неговото здравословно състояние, семейната обстановка са фактори, от които зависи колко дълго ще продължи периодът адаптация“, обяснява директорът Борислава Вичева. Идеята е първите дни в детската градина да са спокойни и приятни и за децата, и за техните родители.

Адаптивните дни давали шанс на семейството да преодолее трудния начален период на раздяла и помагали на децата да се справят по-бързо със стреса и да се приспособят лесно към новата среда.