Директори контрират: Има майки, които искат да заместим семейството. И учителите трябва да ползват отпуск

Родители са пратили жалба до Националната мрежа на децата, в която недоволстват от това, че градините не спазват работното време и ги принуждават да взимат по-рано хлапетата си. Майките обясняват, че няма как да напуснат офиса преди 17-17.30 часа, така че в повечето случаи се озовавали в забавачката в 18.  Други път работели на смени, които приключвали в 18, така че се случвало да приберат децата си и към 18.30. А краят на работния ден за детските градини  е 19 часа, напомнят майките и бащите.

Пловдивски директори обаче контрират, че има родители, чиито малчугани прекарват по над 9 часа в детското заведение. Водят ги първи и ги прибират последни, което често травмира децата. Ние не можем да заместим семейството, каквито и грижи да полагаме. В момента е летен период, работим със сборни групи, тъй като колегите са в отпуск, а децата са по-малко. Сега е времето, в което трябва да изчистят натрупаните дни, които им се полагат според Колективния трудов договор, обясняват директорите.

“Още през 2012 година спряхме летните ваканции и вече няма нито една детска градина, която да затваря през тези месеци. Именно защото знаем колко са ангажирани родителите и че не всички имат на кого да разчитат, за да се грижи за детето им. Дори да са със сборни групи, всички детски заведения следва да спазват работното си време”, каза зам.-кметът по образование Стефан Стоянов.