Британска туристка, в ролята на която влезе преподавателят по английски Стефка Добрева, си купи имот в Банско за 275 000 лева след презентация на ученическа агенция за недвижими имоти „Sweet home“

Родители наддаваха за възрожденски къщи на търг, който се проведе снощи във физкултурния салон на СУ „Патриарх Евтимий“. В ролята на водещи на аукциона влязоха родители на ученици от 6 д клас, чиито деца бяха и автори на хартиените макети. Така че всяко семейство бе готово да плати поисканата цена, за да се сдобие с творението на своето дете. А тя бе само 5 лева. След като стана ясно, че търгът е с благотворителна цел, а събраните средства ще отидат за лечението на 11-годишния Живко Георгиев, родителите оставиха двойно и тройно повече от първоначалната цена. След това наддаването със стъпка от 1 лев продължи и за рисунките на шестокласниците.

Търгът бе кулминация на интердисциплинарния урок, на който учениците показаха знания по история, география, човек и природа, математика и български, английски, демонстрираха музикални и умения по изобразително изкуство, технологии и предприемачество. Разделени на три отбора от по 8 души, момчетата и момичетата всъщност се оказаха служители в агенции за недвижими имоти, които предлагат възрожденски къщи. Главният мениджър на „Sweet home“ Йоана Константинова презентира сайта на агенцията с характерните за региона на Банско къщи. Работата по него им отнела повече от месец, като информация за имотите може да бъде намерена и на английски език. „Подарете си къща от приказките“ бе мотото на агенция „Home 40“, специализирана в продажбата на пловдивски градски къщи от периода на Възраждането. Мениджърът на „Be happy with home“ Лъчезара Георгиева презентира къщи от Брацигово.

„Избрахме популярни възрожденски къщи, някои от които са музеи, с учебна цел и за да може децата да намерят информация за тях, която да презентират“, поясни старши учителят по история и география Таня Мандраджиева, която бе и водещ на открития урок.

За да вдъхнат живот на къщите, тон за песен даде преподавателят по музика Даниела Попова. След като обясниха, че Банско е в Пиринска фолклорна област, децата извадиха тарамбуки и запяха „Китчице, буйна лобода“. „Мандолината е един от първите инструменти, който влиза във възрожденската градска култура“, поясни Попова, а Лили взе инструмента, за да засвири мелодията на „Къде си, вярна ти любов народна“. „Вятър ечи“ децата изпълниха, след като разказаха, че първите стари градски песни са били по стихове на възрожденски поети.

В ролята на британски турист, пленен от българската природа и гостоприемство, влезе преподавателят по английски език Стефка Добрева. След като обиколи трите агенции, тя поиска да й презентират типични къщи, за да вземе решение в кой район да си купи. За целта учениците трябваше да разкажат за строителните материали, от които са изградени, да посочат предимствата, да изчислят цената на имота, дворното място и комисионната за брокера. Времето за работа бе само 5 минути. Пред всеки от отборите имаше поставен макет на типична за Банско, Пловдив и Брацигово къща, изработена в часовете по технологии и предприемачество от картон, велпапе, стиропор и станиол и осветена с лампички. В ролята на консултант и оценител влезе уредникът от Историческия музей в Брацигово Антоан Батаклиев. Добрева избра пиринския край, за да има възможност за ски и СПА. Така че тя се сдоби с мечтаната къща 275 000 лева.