За видеонаблюдение ще настояват на протеста „Не на насилието в детските градини и училищата” на 21 февруари в Пловдив

Мандатност на директорите на детски градини и училища, както на началниците на регионалните управления на образованието и на директорите на общинските просветни отдели. Това са част от исканията, които ще поставят участниците в националния протест под наслов “Не на насилието в детските градини и училищата”. Той ще се проведе в осем български града, сред които и Пловдив. Проявата в града под тепетата е насрочена за 21 февруари на площад „Стефан Стамволов“. Конкретният повод са зачестилите случаи на физически и психически тормоз на децана, последният от които в бургаската ОДЗ “Брезичка”.

Организатор на недоволството е Национална гражданска инициатива „За качествена иновативна образователна система“, която бе учредена през юни миналата година. Членовете  са млади родители, ангажирани с проблемите в системата на образованието. Те ще настояват за монтиране на камери в училищата и градините, както и за провеждане на психотестове на детските възпитатели всяка година. За директорите пък искат конкурси на всеки 4 години, което дава възможност успешен мениджър да продължи да ръководи повереното му учебно заведение или институция.

На въпрос как ще се преборят със синдикатите, които са категорично против видеонаблюдение в стаите,  Васил Николов – представител на гражданската инициатива, заяви за „Уча в Пловдив“:

„Това са казионни учителски синдикати, които не вършат работа. Вместо сега да се изправят и да подкрепят предложенията ни за намаляване на децата в група, за да е по-леко на учителите и да не стигат до крайности, те си мълчат. Жал ни е за учителите, че няма кой да ги защити. Единствената позиция на синдикатите против видеонаблюдението е без никакви съществени аргументи. Според тях, видиш ли, учителят нямало да може да разгърне потенциала си, защото ще знае, че е неблюдаван, и няма да се държи естествено пред камера. Ние сме много разочаровани от естественото държание. Предпочитаме да се държат изкуствено пред камера, но да се грижат за децата, отколкото да ги бият и обиждат.

След протеста на Националната гражданска инициатива пред столична община миналата година бяха оформени предложения до Народното събрание. От 15 февруари в парламента започва работа работна група към Обществения съвет, която ще подготви предложенията в какви закони кои промени следва да се направят, за да влязат за обсъждане в зала и депутатите да си кажат думата.

Според Васил Николов бургаският случай не е изолиран. Той поясни, че всеки ден при тях постъпват множество сигнали, които обаче няма как да бъдат доказани. Родители, които се съмняват за нередности, намират начин да вкарат записващо устройство незаконно.

„Знаем, че това е нередно, но няма друг начин. Когато има видеонаблюдение, което се съхранява при директора, и се появи сигнал, проверяващият орган ще изгледа записите и ще прецени дали той е основателен или не. Сега думата на 4-годишното дете е срещу тази на възрастния“, коментира Николов.

В повечето пловдивски детски градини и училища има монтирано видеонаблюдение  от години, но то е като мярка срещу външни посегателства. Заради зрелостните изпити камери бяха монтирани в класни стаи и по коридорите и на гимназиите.