Първолаци от ОУ „Яне Сандански” разказаха с проекти за Лазаровден, Цветница и Великден

Изпитаха по английски цял клас за 15 минути с Kahoot

DSCF8040

Как родители и учители си партнират успешно и работят по съвместни проекти стана ясно днес на открит урок на първокласници в ОУ „Яне Сандански”. Въпреки че са в класната стая едва от половин година, 7-годишните показаха умения да презентират проект, по който са имали задача да работят вкъщи със семейството си. Разделени в групи по четирима, децата разказаха за Лазаровден, Цветница и Великден. Всяка от групите предварително бе подготвила с помощта на родителите кукерски маски, постери за празника, даже козунаци и шарени яйца. Момичетата, които представяха Цветница, се явиха пред съучениците си с венци от върбови клонки и подробно обясниха, че с тях се украсява домът, понеже пазят от зли сили и даряват здраве.

DSCF8042

За да провери кой какво е разбрал и запомнил, преподавателят Йорданка Сиракова раздаде на всяка от групите задача, свързани с представените християнски празници. А на финала децата трябваше да пуснат листчета харесват ли работата с проекти и как са се чувствали по време на часа.

„От две години работим по училищен проект с родители, за да ги привлечем като партньори. Със семействата в начален етап направихме анкета какви теми искат да дискутираме на училището за родители и те предложиха самоподготовката на децата, здравословното хранене, безопасен интернет. Масово заявяват, че са готови да участват в открити уроци и други училищни инициативи, каквито са например благотворителните базари”, каза директорът Маргарита Бозова. Каузата на базарите е подпомагане изграждането на многофункционален езиков кабинет, какъвто амбициозен проект има училището.

Как за по-малко от 15 минути може да се изпита целият клас стана ясно на втория открит урок по английски. При това забавно и интересно, както за учениците, така и за наблюдаващите, сред които бе и зам.-кметът по образование Стефан Стоянов. След като получиха задача да предложат решения по тийн проблеми, разделените на групи шестокласниците дебатираха и излъчиха говорител по всеки от казусите. С помощта на уеб базираната образователна платформа Kahoot преподавателят Велена Ранкова провери кой как се справя с материала. Платформата дава възможност учителят сам да създаде тест, за да провери съответни знания. Снабдени с таблети, учениците влязоха в системата със свой номер. Отбелязаните от тях отговори на всеки въпрос веднага се изписват на екрана и могат да се видят от всички, а на финала се сумират точките и се определя крайният резултат.

DSCF8048

DSCF8044