Подкрепяме присъственото провеждането на НВО, но настояваме в условията на пандемия да се определи допълнителна дата за деца, които по обективни причини не са могли да се явят на редовната, се казва в писмото им до МОН

Родители настояват да бъде предвидена резервна дата за националното външно оценяване по български език и  по математика за седмокласниците. В писмо до МОН те обясняват, че в условията на пандемия няма гаранция, че всички деца ще могат да се явят на редовната дата, тъй като могат да се окажат болни или под карантина.

В писмото се посочва, че не би било справедливо някои деца да получат само точките от оценките в дипломата и нула точки от изпитите, които биха пропуснали, само защото те и родителите им са се заразили и разболели. И припомнят за подобен прецедент – през 2012 г., когато беше земетресението в Перник и се направи изключение за децата от града.

„Настоящата ситуация е дори още по-тревожна и усложнена, поради което категорично изисква необичаен подход. Наясно сме, че обстановката е твърде динамична, но децата са подложени на неимоверен стрес, произтичащ от предстоящото НВО, дистанционното обучение (което за съжаление не във всички училища е на необходимото ниво) и все още неясния учебен материал, който ще се включва в НВО”, се казва в писмото.

Министърът на образованието Красимир Вълчев заяви вчера, че се обмисля вариант да бъдат възстановени присъствените занятия само учениците от 7 и 12 клас, за да могат да се явят на НВО и матури. Риск, с който не са съгласни повечето от родителите на кандидат-гимназистите. Страховете са, че 13-годишните тийнейджъри няма да спазват мерките за дистанция, нито ще носят маски и много от тях може да се разболеят точно за изпитите в началото на юни. Отделно от това рискът от заразяване на семействата се повишава, както и този за учителите.

„Наличието на една единствена дата за провеждане на НВО и невъзможността на тези деца да се явят, ще доведе до обезсмисляне на седемгодишния труд, който те и учителите им са положили за усвояване на учебния материал през началния и прогимназиалния етап… НВО в 7 клас е входен изпит в образователната ни система, при който, ако детето е в невъзможност да се яви, то няма втори шанс. Това категорично дискриминира тези деца и проваля възможността им да попаднат на място, съответстващо на знанията и интересите им”, се казва още в писмото.

Апелът на родителите е във възможно най-кратки срокове да бъде обявен окончателният учебен материал, предвиден да залегне в изпитните материали за външното оценяване. А МОН да преразгледа позицията си и да подсигури допълнителни дати, така че всички ученици от 7 клас да могат да се явят на изпитите.

Писмото е подписано от родители от много градове на страната, сред които София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Стара Загора, Велико Търново, Перник, Търговище.