В онлайн петицията те настояват за сливане на двете части и намаляване броя на задачите в първата за сметка на втората, писмо с предложенията им е внесено и в МОН

Родители на седмокласници изразяват несъгласието си с формата на Националното външно оценяване по математика за 7-класниците. В онлайн петиция до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев те искат промяна на формата на НВО. Предлага се сливане на двете части и алтернативен вариант – намаляване на броя на задачите в първата част за сметка на втората част от изпита.

Писмо с тези предложения е е внесено и в МОН на 15 януари, съобщават от родителската инициатива, цитирана от БТА.

Сегашният начин на провеждане на НВО по математика предвижда разделяне на две части, като в първата част се очаква решаване на 20 задачи за 60 минути, а във втората част – на 3 задачи за 90 минути. Времето за работа в първи модул е крайно недостатъчно за по-голямата част от учениците, твърдят родителите в петицията. Според тях недостатъчното време за преглед или поправка ще представи добре предимно по-бързите и приспособими ученици, за сметка на тези, които, макар и с достатъчно знания, работят по-бавно.

В петицията се отбелязва, че за разлика от математиката, НВО по български език и литература е система от два коренно различни изпита – проверка на граматическите знания, както и на езикови и писмени умения при изграждането на текст – преразказ по непознато произведение.

Те настояват да бъде обсъдена промяна на формата на НВО по математика още за настоящата учебна година и предлагат алтернативен вариант – 18 задачи с избираем отговор в първа част и 5 задачи с нарастваща сложност във втора.

Според родителите, инициирали петицията, предложените два варианта за промяна на изпитния формат по математика ще осигурят на учениците достатъчно време за обмисляне, решаване и проверка на задачите, което ще им даде възможност да покажат в максимална степен знанията си.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.