Избралите да посещават самоподготовка задължително присъстват във всички часове, обясняват директори

Родители и училищни директори буквално са в схватка, заради отказ за учители да освобождават деца от следобедни занимания за езиков курс или тренировка. Проблемът не е от вчера, но ежедневно ескалира и касае основно учениците в начален етап, които масово посещават занималня в училище. Майките недоволстват, че са записали децата си на школи по английски, пеене или музикален инструмент, други пък тренирали различни видове спорт, а педагозите категорично отказвали да ги пуснат по-рано, докато не приключат всички часове. Което означава, че едва след 17.30 малчуганите могат да посещават извънучилищни занимания.

Платили сме немалки такси, а децата не могат да посещават заниманията. Ако в 18 часа тепърва отидат на тренировка, това означава едва в 20 да се приберат вкъщи. При положение, че са излязли в 7.30 сутринта, означава 12-часова заетост, недоволстват майките.

Нормативът на учителите се формира на база на часовете от целодневната организация. На основата на подадените заявления се създават групи и се назначават щатни педагози, които получават заплата. Избралите да посещават самоподготовка деца са задължени да бъдат във всички часове и преподавателят пише по същия начин отсъствия в дневника, както при заниманията от задължителната, обясняват директорите.

Имало ученици, които са неудовлетворени и се отписват, но родителят трябва да подаде заявление и да посочи разумна причина за отказа. Една част от майките решавали проблема, записвайки децата си на частна занималня.

За да се застраховат от нежелани проблеми, много директори още в началото на учебната година пуснали декларации, в които родителите заявяват желание детето им да посещава самоподготовка. В декларациите било изрично посочено, че всички часове са задължителни.

Единственият вариант е да има изрична наредба, която да разрешава определен брой отсъствия от самоподготовка на седмица, обясняват школските шефове. Преди приемането на новия Закон за предучилищното и училищното образование такъв документ е бил разписан от тогавашния просветен министър Тодор Танев.

1 КОМЕНТАР

  1. Ама много ясно, че след часовете ще ходят бе… Като се приберат какво ще правят – ще се дзверат в телевизора или в някой монитор?! Най-добре да не се прибират, а да цъкат баскет след училище и събота и неделя обществено полезен труд, барабат с родителите им, че са прости на мисирка…

Коментарите са затворени.