Седмокласници окупираха училищата гнезда, масово се връщат за медицинско

DSCF5944

Родители масово бъркат профилираните паралелки със специалностите в професионалните гимназии. Това споделиха консултантите от училищата гнезда, където днес започна приемът на документи за участие в първия етап от класирането за гимназиите. Основният проблем е, че за всички професионални паралелки се изисква представяне на медицинско, затова доста ученици били върнати да си вземат документа от личния лекар, който трябва да се прикрепи към заявлението и завереното удостоверение за завършен 7 клас.

Всичко е обяснено, както в справочника, така и в сайта на РИО, но явно доста хора не са разбрали. Най-честият проблем е с професиите в Търговската гимназия, както и с компютърната графика и системното програмиране в ОМГ, обясниха консултантите от Хуманитарната гимназия.

В ранните сутрешни часове доста родители пристигнали с попълнени от вкъщи заявления, но не всички били правилно написани, особено що се отнася до кодовете на специалностите и профилите. Изискването е да се попълнят на ръка бланките, които се получават на място в училищата центрове. В Хуманитарната гимназия една от стаите е обособена само за попълване на заявления, за да не се налага родителите да пишат на коляно по пейките и в двора. Мнозина идвали с предварително подредени желания, които само нанасяли върху оригиналния формуляр.

На никого не сме отказали консултация. Такива са изискванията – за попълване на място, тъй като колегите след това сверяват кодовете, за да не стане объркване. Всяка грешка може да се окаже фатална, обясниха от центъра в Хуманитарната гимназия.  Документи се приемат до петък включително. Резултатите от първо класиране ще бъдат обявени на 25 юни в училището, в което са подадени документите.

1 КОМЕНТАР

  1. Няма толкова дебилна организация. Два дни попълваме заявления, все нещо объкано, къде точка, къде запетая. Не можело да се повтаря, удебелява, зачертава и т.н. Не може и да се излиза от полетата, не може и да е накриво, не може и направо.
    Това добре, приемливо е. Но защо подяволите не може да е напечатано на компютър? За електронни бланки в РИО не са ли чували?
    Трябвало да е собственоръчно попълнено, четливо и прилежно.
    А ние докато си попълваме една гора замина на боклука.

Коментарите са затворени.