Родителите, чиито деца не са приети в детски градини в Пловдив, ще могат да кандидатстват за компенсиране на извършените разходи пряко свързани с обучението и отглеждането на децата им. Срокът е 5 ноември. Със заповед на министъра на образованието и науката определената компенсация за 2021 г. е в размер на 291 лева месечно.

От компенсациите могат да се възползват родители на деца от 3-годишна възраст до постъпването им в 1 клас, които не са приети в държавна или общинска детска градина поради липса на свободни места. Заявление се подава на хартиен носител в отдел „Образование“, ул. „Цариброд“ № 1 или във формат PDF на електронен адрес: education@plovdiv.bg. То може да бъде изтеглено от тук: https://bit.ly/3l3f67h. След регистрация на документа, родителите ще получат входящ номер на място или на техния имейл адрес.

Важно условие е кандидатстващите да отговарят на 6 изисквания едновременно, които са подробно описани на сайта на Община Пловдив, в секция „Образование“: https://www.plovdiv.bg/item/education/kompensirane/

След проверка на подадените заявления родителите ще бъдат уведомени дали отговарят на условията на Наредбата или имат отказ. Одобрените следва да подадат искане за изплащане на компенсациите, ведно с придружаващите документи, доказващи вида и размера на извършените разходи. Въз основа на подаденото искане средствата ще бъдат изплатени в срок до 15 работни дни от влизането в сила на акта на Министерски съвет. С него се утвърждават средствата и се предоставят по сметката на Община Пловдив.

Електронната система за прием на деца в Община Пловдив – http://dz-priem.plovdiv.bg/ показва на родителите наличните свободни места в общинските детски градини за всяко едно класиране.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.