SONY DSC

  Четвъртокурсничката от пловдивския филиал на университета го накарала да сортира епруветки

Роботът YuMi не се страхува от зарази и няма да се разболее от коронавирус. Затова може да работи в клинични лаборатории, заедно с хората, стига някой да го обучи. Това е нестандартният подход в дипломната работа на Антоанета Петрова – четвъртокурсничка от специалността  „Автоматика, информационна и управляваща техника“ в пловдивския филиал на Техническия университет. Макар че в началото имала намерение да научи 38-килограмовото двуръко роботче да дирижира, защото самата тя е завършила оперно пеене в Музикалното училище. Оказало се обаче, че YuMi вече е дирижирало оркестър в Модена, Италия на концерт на прочутия тенор Андреа Бочели. А тя иска да направи нещо, което никой друг не е правил.

Първата среща на бъдещия инженер Антоанета Петрова с робота Юми е в работната зала на фирма АВВ, където той е произведен през 2019 година.

„Предложихме й тема, която е уникална: работа с Юми в клинична лаборатория. Следващата крачка в дипломната й работа, където също помогнахме на студентката, беше да обясним как изглежда роботизация. В началото има доста досаден труд, в който всеки процес се „разлага“ на отделни операции. Те се описват, програмират и се превръщат в алгоритъм. Този алгоритъм YuMi може да разбере и повтори. Третата насока на помощта ни беше да осигурим на Антоанета лиценз RobotStudio® – софтуера на АББ за програмиране на робота и симулации, съветвахме я когато симулира и програмира робота, какво точно да направи“, обяснява инж. Васил Такев – ръководител на направления „Роботика и автоматизация“ и „Задвижване“ в АВВ.  Който в началото бил доста учуден, че момиче, учило оперно пеене, иска да направи дипломна работа с роботи

Антоанета посетила няколко пловдивски клиники и в една от тях й помогнали да навлезе в детайлите на работата в клинична лаборатория.

„Видях че сортирането на епруветките с проби от пациенти се извършва ръчно от клиничния лаборант. Става дума за стотици, а в случай на епидемия – хиляди проби. Това е трудоемък процес, за който не трябват специални познания, а само сръчност. Е, YuMi можеше да свърши тази работа вместо лаборантите“, разказва дипломантката. YuMi сортирал епруветките по цветове и го правил по-бързо от човека.

Засега той не помръдва от него, защото има две ръце, но няма крака. Роботчето вече е готово да се качи на автоматизирана количка и да върви из цялата медицинска лаборатория, за да обслужва няколко работни места. Това обаче е разработка на друг екип на АВВ.

За да бъде ефективен YuMi в клиничните лаборатории, Антоанета Петрова е направила не само програма, с която той да разпознава цветовете. Научила го също да разпознава положението в пространството на всяка епруветка и да я поставя правилно на мястото й. И най-важното –  не може да навреди на човека с действието или бездействието си. –

В момента един робот като YuMi  струва около 80 000 евро, като в цената е включено и определено обучение. Според инж. Васил Такев роботът и икономически изгоден за всяка лаборатория, която прави много и разнообразни изследвания. Той не се притеснява от заразни болести, след работа просто го „измиват“ с маркуч и дезинфектант.  Първият клиничен робот вече работи в САЩ, а вторият ще бъде тук в България.  Засега YuMi може да замени труда на двама души, работещи на две или три смени.

От есента на 2020 година Техническият университет ще има  нова лаборатория „Умни и специализирани роботи“, финансирана с близо 1 млн. лева по програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.