Президентът Румен Радев прати поздравителен адрес до първолаците, които завършиха успешно първо ниво на курса по обучителна роботика

Роботи, създадени от първокласниците от ОУ „Алеко Константинов“, раздаваха дипломи на успешно завършилите обучението по пилотния проект „Роботи и буквари – на първолака другари”. А това се оказаха най-малките ученици от училището, минали началното ниво на курса по обучителна роботика. Занятията, на които децата придобили умения да мислят логически, да работят в екип и да постигат целите си, са провеждани в рамките на проекта „Твоят час”. Курсът по обучителна роботика е иновативна програма на Националното училище по роботика и възможност да се включат е дадена на всички първокласници от училището.

Пред родители и гости снощи те демонстрираха невероятните умения и  способности, които са придобили след едногодишно обучение – управляваха роботи – електрически автомобили, подреждаха куба Рубик. Страстите се нажежиха, когато два отбора с роботи играха футболен мач.

„Благодаря на родителите, че ни повярваха. Резултатите тепърва ще се видят”, каза директорът Красимир Ангелов.

Поздравителен адрес до първолаците изпрати не кой да е, а президентът на Република България Румен Радев. Държавният глава изразява увереност, че пилотната програма ще бъде приложена и в други училища. Оказа се, че ръководителят на Националното училище по роботика Александър Чобанов е обучавал сина на президента. Момчето било много запалено по футбола, но баща му решил, че трябва да изучава роботика. По препоръка на Чобанов Румен Радев посещавал курса заедно със сина си и малкият успял за три месеца да овладее едногодишен материал.

„Занятията направиха децата умни, сръчни, креативни, дисциплинирани, самостоятелни и упорити при разрешаването на различни трудности. Следваме слогана на Харвард: „Ние не учим нашите студенти, ние ги мотивираме”. Това се опитваме да направим с децата”, похвали ученолюбивите малчугани Чобанов.

Първокласниците се научили да конструират в екип от четирима електро-механични конструкции и електронни роботи по зададени на таблети графични инструкции. Създадените от тях роботи, оживяват, говорят, изпълняват команди и успяват да наредят разбъркан куб Рубик.

Първата диплома, която роботите връчиха, бе на началника на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова. Тя се присъедини към празника и заяви,  че „с две ръце подкрепя инициативата”. С дипломи бяха удостоени и партньорите на проекта от „Милара”.

Началникът на РУО Иванка Киркова получава дипломата си.

Обучението по роботика ще продължи и през ваканцията, когато се организира лятно училище. Курсовете започват на  4 юни,  2 юли, 6 август и 3 септември и включват 8 занятия по 120 минути. Той е отворен за деца от 1 до 7 клас. Те се ще научат да създават и управляват роботи, да ги програмират да се състезават. Не на последно място ще овладеят стратегията за нареждане на Рубик.