Бъдни вечер е нощта преди Коледа, в която се е родил Исус Христос. Според християнските вярвания това се е случило в една кошара, близо до Витлеем, разказва второкласникът Велизар, докато съучениците му, облечени в народни носии, се нареждат около отрупаната с нечетен брой постни ястия софра. Под трапезата с питка, орехи и плодове, бе поставена слама, а Гери поясни, че в тази вечер се яде само това, което земята е родила.

Сцената се разигра в заседателната зала на район „Западен“, където учениците от ОУ „Елин Пелин“ представиха пред родители и гости своето коледно тържество. Децата от първи и втори клас умело влязоха в роли, за да пресъздадат традиционни обичаи, свързани с Рождество. Михаела припомни, че най-възрастният мъж в семейството целува питката преди да я разчупи и продължи: „Хлябът е най-силен от всичко, защото най-напред житото лежи в пръстта, после го режат със сърп, мелят го във воденица, месят го с вода, пекат го на огън, а той трае“. Пипа се с чисти ръце и пред него лоши думи не се казват, допълни Михаил. След като прекадиха с тамян и прочетоха молитва пред иконата на Богородица, на сцената се появиха коледарите, които нарекоха: „едро жито по хамбари, тлъсти агнета в кошари“, руйно вино по мазите, мед и восък по пчелите“, „пълна къща със имане, мир и обич да настане“.

След като първокласниците Стефания и Максим изпълниха ръченица, децата от трети и четвърти клас представиха обичая „Сурва“, а на мултимедийния екран се завъртяха снимки на момчета, изпълняващи зимната традиция.

На първия ред в залата бе кметът на район „Западен“ Тони Стойчева, заедно с 3-годишната си дъщеря, която не скри емоциите си от видяното и обеща за следващата година да осигури двойно по-голяма сцена.

Директорът на училището Таня Вангелова покани на сцената учителите, участвали в подготовката на празника, благодари на родителите за подкрепата, а на децата – за усърдието и таланта.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.