Гимназисти могат да участват в експерименти и демонстрации, свързани с тазгодишната тема – стъклото – най-универсалният материал в човешката история

Рисунки с микроорганизми и дентална фотография са част от акцентите в програмата от Нощта на учените в Медицинския университет. Фокус на събитията тази година е темата за стъклото – най-универсалният материал в човешката история със съществена роля за технологичния, научен и икономически напредък на обществото.

„Медицинска дъга от стъкло“ е мотото на инициативите в Медицинския университет, планирани за 30 септември. Всеки желаещ може да се включи в някоя от активностите.

От 13:00 ч. в Учебен корпус 1 стартира Работилница „Арт Ателие“. В специално обособен кът ще има демонстрации на техники за рисуване върху стъкло и с вълна. Работилницата ще продължи до 17:30 ч.

Със същия начален час и продължителност до 18:00 ч. е изложбата с демонстрации „Изкуство под стъкло“, която ще се проведе в Музея на медицината. Експозиция на стъкленици с обучителни материали ще представи една малко позната част от патологията – от красивото до причудливото, през романтичното и казуистиката. От 16:30 ч. е предвидена презентация с набор от микроскопски изображения – възможност за „разходка“ из различни видове хистологични препарати с помощта на микроскопи, предоставени от Катедрата по обща и клинична патология.

Нетрадиционната лаборатория, озаглавена „Невидимият биохимичен състав на човешкото тяло в стъкло“ ще посрещне от 16:00 до 17:30 часа ученици от 11 и 12 клас от Езикова гимназия „Пловдив“ и техните учители по биология и химия. Входът е свободен и за всички останали, които проявяват интерес към темата. Студенти по медицина и фармация, под менторството на асистентите от Катедрата по медицинска биохимия, ще демонстрират лабораторни опити за доказване на отделни аминокиселини и витамини. Учениците ще имат възможност да покажат своите умения в лабораторни условия.

От 16:00 до 17:30 ч. във фоайето на Учебен корпус 1 ще бъде показана изложба с творби на участниците в Агар Арт конкурса за рисунка с микроорганизми върху стъклени петриеви панички с хранителни среди. За да създадат своите уникални рисунки участниците предварително са творили в Катедрата по медицинска микробиология и имунология. Стъклената петриева паничка, изобретена от Юлиус Петри, се използва за култивиране на микроорганизми, причинители на инфекциозни заболявания и, както доказват участниците в конкурса, за изкуство.

„Стъклото в денталната медицина и дентална фотография“ е темата, която обединява демонстрацията „Дентална фотография“ от 16:00 до 17:30 ч. и лекцията „Стъклото в денталната медицина“ от 17:00 до 17:30 ч. И двете активности ще се проведат във фоайето на Учебен корпус 1. Преподаватели от Факултета по дентална медицина ще демонстрират  фотозаснемане със специална апаратура и техника и ще представят изложба на подбрани снимки. Присъстващите ще се запознаят с широкото приложение на стъклото в работата на стоматолозите, особено в модерните в наши дни порцеланови, керамични и циркониеви фасети, коронки и мостове.

От 17:30 до 18:00 ч. във фоайето на Учебен корпус 1 ще се състои концерт на млади музиканти, ученици от пловдивски училища, а в 18:00 ч. ще започне награждаването на победителите инициативите от Нощта на учените.

Тази година в Европейска нощ на учените участват 15 основни и 16 асоциирани партньори от цялата страна. Кодовото име е SEARCH – Science + Environment + Art = Resilience. Инициативата за популяризиране на науката и нейните достижения се финансира от Програма “Хоризонт Европа” 2021 – 2027 на Европейския съюз.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.