Учениците от 2 б клас на СУ „Димитър Матевски“ събраха най-голям вот и получават допълнителна награда на националния конкурс „Защо искам да се върна присъствено в клас“

Рисунка на ученици от 3 б и 3 в клас на ОУ „Райна Княгиня“ се класира на първо място на националния конкурс „Защо искам да се върна присъствено в клас“. Заглавието на творбата е в отговор на темата на състезанието: „Защото тук порастват мечтите и крилата ни“. С нея децата участваха в надпреварата на компанията за училищно оборудване и обзавеждане „Акварел“ и спечелиха в първа възрастова група от 1 до 4 клас след оспорвана битка в два кръга и сред стотици рисунки от цяла България. Според регламента победителите получават оборудване за класна стая – 26 ученически маси с вградено приложение SD умен чин, 26 стола и учителско бюро.

Децата разбрали за конкурса от своя учител Галина Дингилева. Преди да преминат към творческия процес, учениците от групата за целодневна организация няколко дни провеждали дискусии, в които всеки споделил какво най-много му е липсвало от училищния живот, докато са учили дистанционно. Повечето били единодушни, че нямали търпение да се видят със съучениците си, да учат и играят заедно. Така се родили идеи за три рисунки – две индивидуални  и една групова, с които децата се включили в конкурса. Всяка от тях авторите озаглавили по различен начин.

„Рисунката победител представя необятния свят на училищния живот, който очаква децата, когато прекрачат прага на класната стая. Те сами решиха какво да включва творбата. Тези, които имат художествени умения – рисуваха, а останалите даваха оригинални идеи. Приеха изпълнението й като поредния групов проект. След високото отличие има още една причина да „пораснат мечтите и крилата им “, категорична е Галина Дингилева.

Тя и децата споделят, че били много щастливи не толкова от победата, а когато родители, учители, приятели и ръководството на училището подкрепили рисунката им в първия кръг на конкурса – гласуване във фейсбук. Всички се обединили около една цел и усилията били възнаградени.

Най-много гласове в конкурса – 4219, е събрала рисунката на учениците от 2 б клас на СУ „Димитър Матевски”. Тя получава допълнителна награда от „Акварел“ за най-голям вот – самозалепващ стикер за стена 6 кв.м., изработен по индивидуален дизайн от полимерно фолио с ексолвентен печат.

Поощрителни награди са предвидени за авторите на всички рисунки, попаднали в топ 30.