Есенни послания под формата на арт инсталация изпратиха учениците от петите и седмите класове на СУ „Патриарх Евтимий”

20171114_103218

Есенни послания под формата на арт инсталация изпратиха учениците от петите и седмите класове на СУ „Патриарх Евтимий”. На втория етаж в централната сграда, където кабинетите и коридорът са с изцяло новия дизайн по проект „Училище на бъдещето”, е подредена нетрадиционна изложба. Децата с готовност приели предизвикателството на преподавателя по изобразително изкуство Елица Гигова и изрисували събраните от Цар-Симеоновата градина есенни листа с акрилна и смесена техника, след като ги изправили идеално.

„Приложихме обучение чрез действие. Проследихме процеса на съхнене на листата, подреждане в предварително замислена композиция върху прозрачно стреч фолио и покриване на композицията със същото фолио, чрез притискане. Последният етап на работа изискваше да прикрепят създадените произведения върху стъклото или дограмата на прозорците, така че да бъдат възприемани едновременно във вътрешна и външна среда”, обяснява Елица Гигова.

20171114_094320

Идеята за изложбата започнала от иновативната паралелка -5д клас, която вмъкнала в своите есенни композиции и послание за звездното небе. А след като „изгрели звездите“, се присъединили и останалите ученици, подкрепени от студентите по „Педагогика на обучението по изобразително изкуство“ към ПУ, които провеждат педагогическата си практика при Гигова.

За да покаже на ученици и студенти, че всяко съвременно изкуство има древни корени, Гигова поставила на студентите задача да подготвят урок, който най-добре да изрази богатството на цветовете през есента по нестандартен начин. Традиционните есенни пейзажи, отстъпват място на българските народни носии, в които се открива голямото богатство на есенния колорит, вплетен като послание.

Докато учениците рисували есенни листа за инсталацията, пред тях се разкрила есента в истинските народни носии, предоставени от четвъртокурсничката Боряна Янчева . Много от децата поискали да ги облекат.

Темата „Носия” пък донесе на 7-класничката Стиляна Патишанова второ място в третия национален конкурс за рисунка,  в който участвали 814 деца от България и Молдова.

20171117_183054

Талантите на ръководения от Елица Гигова клуб „Светове от цветове“ ще представят в Бургас изработени от тях амулети, които разкриват форми и цветове от древни тракийски знаци. Експозицията се открива на 24 ноември. Децата ще изработват и коледни изненади за предстоящата им изложба в НБ „Иван Вазов“.

20171113_085504