В Иконна зала ще има зографско ателие. Уроци по иврит в програмата на читалище „Шалом“, в Музея на авиацията дегустират космическа храна

 725133

Рисуване с пръсти с използване на сух пастел ще покаже творческата работилница „Да погалим цветовете на деня и нощта“ в Нощта на музеите и галериите, който тази година ще се проведе в рамките на три дни – от петък до неделя. По традиция в афиша са включени и събития за деца. На 16 септември, събота, от 17 часа в Детския отдел на Народната библиотека е уъркшопът под мотото „Да погалим цветовете на деня и нощта“. Инициаторът Мария Петрова ще покаже на малки и големи как да освободят ума си от напрежението чрез арт-терапевтичната техника за рисуване с пръсти. Участниците ще научат как се създава мандала, как да „превърнат“ цвете в звезда и обратно, как да „запазят“ подобна рисунка и да я превърнет в картина. Работилницата за деца и възрастни ще завърши с импровизирана изложба на създадените творби.

Работилница за ръчна хартия и други цветни забавления предлага за децата на 16 септември от 15 до 20 часа експозиция „Българско възраждане“ в Стария град. В неделния дан пък ще има хепънинг „Нашите послания и мечти“ от 16 зо 17.30 часа.

В Иконна галерия в Старинен Пловдив младият зограф Станимира Радичева ще направи открито ателие за изработване на православна икона. Участниците ще рисуват своя светец покровител на 15 септември от 18 до 21 часа.

В съседство, в къща музей „Енчо Пиронков“, е предвидено ателие „Вълнени истории“ и изложба на четвъртокласници на тема „Съграждани“.

Регионалният прироронаучен музей ще приема посетители при вход свободен, а в 20 часа на 15 септември ще бъде прожектиран документален филм за земноводните и влечугите в България. След което ще има тур из музея с лектор.

В Музея на авиацията в Крумово посетителите ще имат достъп до кабините на вертолетите Ми-24 и Ми-1. За малките е предвидена играта „Летец-откривател“. Презентация за производството на космическа храна ще направи на 15 септември от 17 до 18 часа доц. Илиана Начева от Института по криобиология и хранителни технологии. След това е предвидена дегустация на космическа храна.

Открит урок по иврит влиза в програмата на читалище „Шалом“. На 16 септември от 1.30 часа участниците по интерактивен начин ще бъдат запознати със знаците от азбуката и основни понятия.

Куклено-драматичен театър „Хенд“ представя детската постановка „Новите дрехи на краля“ по Андерсен на 16 септември от 18 часа.

Академията за музикабно, танцово и изобразително изкуство отваря ателиетата си за посетители на 15 септември от 19 часа по полунощ. В Зеленото училище ще има изложба на студенти по живопис, сценография, графичен дизайн, църковна живопис, дизайн на облеклото, а от 21 часа младите модни спецове са предвидили и ревю на свои модели. В Синьото училище пък творби ще представят студентите по фотография и скулптура.