Стефан Калпачев, 12 клас на ЕГ "Пловдив".

Просторни зали и интернет поискаха ученици на дискусия „Как си представям идеалната библиотека”

image3

Автор: Стефан КАЛПАЧЕВ, 12 клас – ЕГ “Пловдив”

Ретро мебели, цветя и ароматни свещи, просторни зали и интернет. Това бяха малка част от предложенията, които дадоха учениците на дискусия „Как си представям идеалната библиотека”. Домакин на дебата бе библиотечният съвет към ЕГ „Пловдив”, но свои представители пратиха също Хуманитарната и ЕГ „Иван Вазов”.  На срещага присъстваха методистът от НБ „Иван Вазов” Таня Пилева и библиотекари от трите училища.

Всички се обединиха около идеите на учениците от Хуманитарната гимназия за повече светлина в помещенията, по- светли цветове мебели и въвеждане на по-широк спектър от информационни технологии.

Стефан Калпачев, 12 клас на ЕГ "Пловдив".
Стефан Калпачев, 12 клас на ЕГ “Пловдив”.

Предложенията за това как трябва да изглежда идеалната библиотека варираха от цветя и ароматни свещи, до стил ‘кофишоп’ и обозначаване на различните отдели с тематични предмети, като мебели в ретро стил пред рафтовете за класическа литература. Участниците в дебата бяха категорични,  че е необходима промяна на училищните библиотеки по западен модел. Едно от основните предложения беше създаването на библиотечен съвет във всяко училище в Пловдив, които впоследствие те се обединят в общоградски библиотечен съвет със статут на неправителствена организация.

За библиотеката на ЕГ „Пловдив” беше изтъкнато, че тя никога не се заключва, а нейните уредници се стремят да я превърнат в културен център. Учениците от другите училища споделиха, че в школската читалня могат да немерят не само полезни материали, но и множество ценни издания.

Подобна дискусия бе проведена в ОУ „Димитър Талев” и ОУ „Алеко Константинов”, като основната тема на дискусията беш как да станат училищните библиотеки по- полезни и приятни за учениците. Целта на организаторите бе да се обмени опит в решаването на основните проблеми на училищните библиотеки, които не са споменати в нито един закон и за които от училищните бюджети се заделят минимум средства.