Ремонтът на паметника на културата от национално значение започва с 1.1 млн. лева от държавата и още 100 000 лева от общината

23198_1

190 дни ще отнемат реставрацията и ремонтът на  Жълтото училище в Стария град. Днес бе даден старт на дейностите по възстановяване на паметника на културата от национално значение. Така бе сложен успешен край на дългогодишните усилия на ръководството на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство да осъществи реконструкцията на знаковия обект, който е полуразрушен. Жълтото училище, където преди Освобождението са учили Вазов и дейци на Априлското въстание, е част от сградния фонд на академията.

Ремонтът на построената през 1868 година сграда ще се осъществява по всички правила на НИНКН, като автентичната зидария ще бъде запазена. Управителят на бургаската строителна фирма, която ще осъществява реконструкцията, Стефан Димитров подчерта, че трудности с работата по самата сграда няма да има, но предизвикателство се оказва територията, на която се намира обектът, а именно архитектурно-исторически резерват.

„Започваме ремонта с 1,2 млн. лева, като 1,1 милиона идват от държавата с решение на Министерски съвет, а 100 хиляди е помощта на Община Пловдив. Ние също организирахме благотворителни концерти за набиране на средства. Благодаря на фирмите, които отпаднаха в конкурса, че не обжалваха процедурата и не забавиха ремонта”, каза ректорът на АМТИИ проф. Милчо Василев.

На старта на строителните дейности присъстваха областният управител Здравко Димитров и кметът Иван Тотев. Градоначалникът заяви, че общината ще работи и по реализиране на проект за пространството около ремонтирания обект и за реконструкция на входа към Античния театър между основната сграда на Академията и Жълтото училище.