Младежи от различни краища на света, представители на общностите в града, ученици от езиковите гимназии и почетните консули взеха участие в събитието по повод Международния ден на майчиния език

Документална лента от Антакия преди опустошителното земетресение разказва за хората от различни религии, които съжителстват заедно от хилядолетия. Почетоха жертвите с едноминутно мълчание

Реплика от „Алиса в страната на чудесата“ прозвуча на 33 езика снощи в хотел „Рамада Пловдив Тримонциум“. Чуждестранни студенти от всички краища на света, избрали да учат в пловдивски висши училища, почетните консули в града под тепетата, представители на различните общности, ученици от трите езикови и от Математическата гимназия се включиха в честването на Международния ден на майчиния език. Това е шестото издание на събитието, което традиционно се организира от Българско-турският литературен клуб и е част от Културния календар на Пловдив.

„Ако ти вярваш в мен, и аз вярвам в теб. Толкова ли е трудно“ – този цитат от романа на Луис Карол многобройната публика чу как звучи не само на английски, немски и френски, но даже на пущу, урду, непалски, хинди, филипински, мунгака, амхарик, керала и лоби, който се говори в Северна Гана.

Изборът на цитат е по повод 125-годишнината от кончината на Чарлс Латуидж Доджсън, по-известен с псевдонима си Луис Карол. Езикът придобива нови и неподозирани измерения в книгите на големия британския писател, а най-популярният му текст ни поставя пред дилема: или да приемем думите на Алиса, че е „също като гатанка без отговор“, или да се придържаме към мнението на Херцогинята, че „всичко си има поука, стига да знаеш как да я намериш“.

Бурни овации на публиката предизвика дефилето с традиционните облекла на нации и етноси, за които, трайно или временно, Пловдив се е оказал среда на живот, работа и творчество. Участниците представиха носии от България, Турция, Украйна, Армения, Монголия, Русия, Индия, Пакистан, Камерун, Казахстан, Етиопия, Непал, Индонезия, Мароко, Нигерия. А общото в облеклата коментира доц. д-р Зоя Микова от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. Кулминацията бе появата на булка от Рибново (Фатима Михрина, която учи „Медицинска биология“ в Пловдивския университет), наричана още гелина. Тя излезе на сцената в характерната за сватбения ритуал носия и изрисувано лице с бял крем, грим и пулове. Белият воал бе заменен с червено було с добавени към него гирлянди. Присъстващите на празника бяха, меко казано, изумени, след като до Фатима застана и годеникът й, с когото наистина предстои да вдигнат сватба.

Документална лента от Антакия преди опустошителното земетресение разказа за хората от различни религии, които съжителстват заедно от хилядолетия.

„Идеята ни тази година беше да ви изненадаме с разказ за Хатай. Един слънчев град до турско-сирийската граница, в който различни религии съжителстват от хилядолетия мирно и тихо – както в Пловдив. Сигурно не сте знаели много за нето, но сега вече знаете всичко – Хатай го няма. Затрупан е от цялата болка на света. И от цялата съпричастност на света. Бяхме там – в Антакия, в Газиантеп, в потъващия град Халфети, за да ви покажем историческите мостове на религии и цивилизации, заключени между Тигър и Ефрат. Джамията „Хабиби Наджар“ в Хатай вече е срутена, православният храм „Св.св. Петър и Павел“ също е руина. Разрушени са хиляди съдби. И ако сега вие виждате ужаса от бедствието, преди три месеца ние видяхме топлината в очите на хората и надеждата им. Тях искаме да ви покажем. Всяка болка върви редом с вярата и надеждата“, споделиха авторите на филма.

Присъстващите, сред които областният управител Ангел Стоев, почетни консули, пловдивски доброволци, участвали в спасителните операциите след земетресението, почетоха с едноминутно мълчание жертвите на опустошителното природно бедствие.

Емоционален финал на вечерта сложиха момичетата от хор „Евмолпея“ с „Kyrie Eleison“ от меса „Лилиум“. Заедно с всички участници те изпълниха и хита на Майкъл Джексън и Лайнъл Ричи „We are the world“, записан повторно през 2010 г. от плеяда световноизвестни музиканти след земетресението в Хаити.