„Обжалването на обществената поръчка ще забави изпълнението“, каза кметът на район „Централен“ Георги Стаменов

Ремонтът на Хуманитарната гимназия едва ли ще започне до края на календарната година, въпреки първоначалните уверения до края на септември или началото на октомври да има избран изпълнител и поетапно да се започне възлагането на дейностите. Причината е обжалването на обществената поръчка, което ще забави изпълнението й, каза днес кметът на район „Централен“ Георги Стаменов.

След дългогодишни спорове и прехвърляне на топката в края на август от район „Централен“ беше пусната обществена поръчка за избор на строител, за която можеше да се кандидатства до 19 септември, но след няколко запитвания от заинтересовани фирми станало ясно, че количествено-стойностните сметки са били объркани. На част от позициите стойността е била нула, а парите за други дейности се дублирали. И срокът за подаване на оферти бе удължен 14 дни, т.е. до 3 октомври. Тогава обаче едва ли ще се отворят офертите, тъй като от асеновградската фирма „Запрянови – 03” са пуснали жалба в КЗК по едно от условията за поръчката, а именно изискването за работа на три смени, включително и в нощните часове. Това може да я забави с няколко месеца, ако има обжалване и във ВАС.

„Изненадан съм неприятно от решението на фирмата да обжалва. Още в началото заявихме, че е невъзможно да бъдат прехвърлени повече от 2000 ученици, така че трябва да се работи на бързи обороти, и то докато се води учебен процес в сградата. Няма как дейностите да се извършват само през деня, шпакловката, която не е свързана със силен шум, може да се прави и вечер. Не смятам, че това изискване е дискриминационно, но последната дума имат компетентните органи“, каза Стаменов.

Това означава, че до края на годината едва ли ще има избран изпълнител, който да започне реалните строителни дейности. Припомняме, че редовното правителство отпусна 5 млн. лева за ремонта, който ще излезе около 13 млн. лева без ДДС. Предвижда се основен ремонт, реставрация, мерки за енергийна ефективност на сградата, както и благоустрояване на дворното пространство.