Фирма „Водстрой“ започва работа по фасадата, дограмата и покрива, след като първата, спечелила обществената поръчка – „Трейс Груп Холд“, се отказа, заяви кметът на район “Централен” Георги Стаменов

Дългоочакваният ремонт на Хуманитарната гимназия започва през следващата седмица. От понеделник фирма „Водстой“ стартира работа по реставрацията на фасадата, дограмата и покрива, обяви кметът на район „Централен“ Георги Стаменов.

Той допълни, че в 10-дневния срок няма подадена жалба на обявлението по Закона за обществените поръчки. Така че класираната на второ място в обществената поръчка фирма е била поканена да поеме изпълнението на заданието. Припомняме, че първата – „Трейс Груп Холд“, не предостави банкова гаранция и не подписа договор за изпълнение, въпреки че още през март направи оглед, срещна се с ръководствата на Хуманитарна гимназия „Св.св.Кирил и Методий“ и ОУ „Княз Александър I“, които съвместяват сградата, и с родители, за да набележат план как да се осъществи реконструкцията без да се пречи на учебния процес и без да са застрашени здравето и животът на децата.

Районният кмет уточни, че в момента от „Водстрой“ събират последните необходими документи, за да може договорът да бъде подписан до края на седмица”.

Офертата на „Водстрой“ е за 13,3 млн. лева и бе с 400 000 лева повече от това на отказалата се фирма. В сумата обаче е включена и реконструкция в дворното пространство, което ще се прави на втория етап, т.е. през лятото на следващата година.

Стойността на рестраврацията, която предстои това лято – нова дограма, фасада и покрив, е на стойност 8 милиона лева. Осигурени са 2.7 милиона лева от тях и според Стаменов е въпрос на добра воля останалите средства да се отпуснат от държавния и от общинския бюджет.

Предстои подмяна на цялата покривна конструкция, която ще бъде демонтирана, дървената част под нея ще се импрегнира, а гредите по дюшемето ще бъдат обследвани и монтирани наново. Ще бъде направена реставрация и консервация на фасадата, като всички материали и смеси са съгласувани с НИНКН. Предвидена е подмяна на дограмата, която е близо 2000 квадрата и трябва да бъдат демонтирани 228 броя прозорци. Тези, които са в добро състояние, ще бъдат запазени и реставрирани, но по-голямата част е изметната, затова дограмата ще бъде подменена с дървета.

Следващият летен сезон се очаква работата да продължи във вътрешната част на сградата, която, по думите на експерти, е и най-тежката част. В нея е предвидено премахването на т.нар. каратавани, съгласно пожарните изисквания и обследването на всяка греда по дюшемето, където също ще се извърши подмяна. За тази ремонтна дейност също ще се търси смесено финансиране.