Ректорът на Висшето училище по телекомуникации и пощи (ВУТП) проф. д-р Миглена Темелкова бе избрана днес за председател на Съвета на ректорите. Тя поема поста от досегашния председател акад. Лъчезар Трайков. Проф. Темелкова спечели надпреварата с 27 гласа, като се съревноваваше на балотаж с ректора на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) проф. Димитър Димитров, който получи 19 гласа.

На проведеното Общо отчетно-изборно събрание на Съвета на ректорите на висшите училища присъстваха 49 ректори при необходим кворум от 25. Акад. Трайков представи отчет за дейността на Управителния съвет на сдружението за изминалия мандат и бе изпратен с аплодисменти за свършената работа.

“Смятам, че заедно можем да работим в режим на диалог и че ще намерим общ път. Днес стават 25 години, откакто последно жена е била председател на сдружението, а именно чл.-кор. проф. дсн. Йорданка Кузманова, тогавашен ректор на Аграрния университет. Благодаря Ви, че ми се доверихте”, каза проф. Темелкова след обявяването на резултатите.

Нейни опоненти бяха проф. Димитър Димитров и ректорът на Тракийския университет проф. Добри Ярков. В своята мандатна програма проф. Темелкова заложи на утвърждаването на съвета като авторитетна обществена институция, която участва пълноправно и равностойно, активно и релевантно във формирането и реализирането на държавната политика в областта на висшето образование и науката.

За членове на Управителния съвет бяха избрани проф. Георги Вълчев – ректор на Софийския университет “Св. Климент Охридски”, проф. Евгени Станимиров – ректор на Икономическия университет във Варна, ректорът на Тракийския университет проф. Добри Ярков, ректорът на Великотърновския университет  “Св. св. Кирил и Методий” проф. Димитър Димитров, проф. Добромир Димитров – ректор на Медицинския университет в Плевен, и ректорът на Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров” в София – проф. Сава Димитров.

За да поздрави новия председател, в края на събранието към ректорите се присъедини и министърът на образованието и науката в оставка проф. Галин Цоков.

„Още следващата седмица ще поканим новоизбраното ръководство на среща, защото ни предстоят много важни теми и заедно ще търсим най-добрите решения”, каза министър Цоков. По думите му през годините постоянно се повишава качеството във висшето образование и това е процес, който трябва да бъде насърчен.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.