Rektor_UFT

Ректорите на Университета по хранителни технологии и на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство остават без конкуренция за предстоящите избори. Двете висши училища гласуват в един и същи ден за новите си ръководители, които ще управляват в следващите четири години.

Днес бе последният ден, в който трябваше да направят заявки желаещите да се борят за ректор на УХТ. Настоящият – проф. Кольо Динков, потвърди пред “Уча в Пловдив”, че той е единствен кандидат и утре мандатната му програма ще бъде публично обявена, за да се запознаят членовете на Общото събрание. Заседанието е насрочено за 10 часа на 18 декември.MIL40W

В същия ден академичната общност на АМТИИ също ще избира ректор. Въпреки че е в пенсионна възраст, проф. Милчо Василев, който бе начело на висшето училище през изминалите четири години, има амбицията за още един мандат. Оставането му на ръководната позиция явно е повече от сигурно, след като никой от арт академията не е дръзнал да подаде заявка и да се изправи срещу него на предстоящия вот. Няма законово препятствие доцент или професор, навършил 65 години, да бъде избран за ректор и да си изкара целия мандат. От друга страна, параграф 11 постановява, че трудовият договор на този преподавател може да бъде удължаван само с решение на Академичния съвет, всеки път само с по една година – до максимум три години за професорите и две години за доцентите. Това обаче означава, че договорът му от безсрочен става срочен. А постът на ректор – пак според закона, се заема задължително на основен и безсрочен договор.

Въпрос на морал е на 66 да се кандидатираш отново, при това, след като си освободил толкова професори в пенсионна възраст с мотива да се дава път на младите, коментират в академичните среди.