Четиридневните събития ще се проведат от 24 до 27 септември

Обединени от мотото „Млади таланти  по пътя на изследователската кариера, отговорни към околната среда и изкуството”, представители на академичните среди, изкуството, образованието и индустрията се включват в Европейската нощ на учените. Събитията от програмата ще се проведат от 24 до 27 септември в града под тепетата.

Пловдив е сред 5-те български градове, които се включват в  проекта, наред със София, Бургас, Стара Загора и Русе. Надсловът за шеста поредна година е „Учените в триъгълника на знанието”.

С кръгла маса под надслов „Зелената сделка – хоризонти за наука” на 24 септември директорът на Центъра по растителна системна биология и биотехнология. доц. д-р Цанко Гечев ще открие виртуално и реално Европейската нощ на учените 2021.

Същия ден, в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“, ректорът проф. Тони Шекерджиева-Новак ще даде старт на модно ревю на студенти от катедра „Дизайн“ с ръководител доц. д-р Динка Касабова. Темата на ревюто е „Зелената сделка в модата“.

Доц. д.ф.н. Петя Бъркалова ще представи книгата с интервюта „Пловдив и смислоносците. 10 истории за принадлежност”. Това е шестото издание, включващо разговор с учени и университетски преподаватели, с хора на науката, изкуството и образованието, които са носители на награда „Пловдив“.

На 25 септември  в „Артклас център“ ще се проведе награждаване на победителите от фотоконкурса „Науката в  училище”, творческо ателие по рисуване с деца от 4 до 8 години и за възрастни.

Предвидена е дискусия между лингвисти и биолози на тема „Генеративната граматика на гените“. Участниците в нея ще бъдат доц. д.ф.н Петя Бъркалова, гл.ас. Веселин Петров и д-р Никола Стайков, които ще търсят отговор на въпроса: “Защо лингвистите и генетиците говорят на един език?“

Асоциацията за кариерно развитие предлага ученици, студенти и гости да дискутират по проблемите на науката и  изкуството в условията на криза и новите възможности, които се разкриват пред хората на изкуството. Тя ще се проведе в галерия „Димитър Христов“ и ще е достъпна и онлайн.

Европейската нощ на учените ще приключи на 27 септември  в Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ с изложба  на 15 творби живопис на ученици под надслов „Градски хоризонти“.

Всички събития ще са достъпни и онлайн.