Фризьори и дизайнери творят под мотото „Човекът от миналото с поглед към бъдещето”

gallery_1_1337255799

Ревю на Римския стадион ще даде старт на Панорамата на професионалното образование. Най-изявените възпитаници на професионалните училища ще покажат своите знания и умения на 22 април в Международен панаир Пловдив. В традиционното издание ще участват над 350 ученици, които ще се съревновават в 12 конкурса.

В деня преди откриването всички отбори от гимназиите по дизайн и облекло ще направят флашмоб на античния стадион в града под тепетата. Идеята за модното ревю на открито е на гимназията домакин „Ана Май”. 15 отбора от София, Пловдив, Варна, Русе, Ямбол, Стражица, Бяла Слатина ще представят майсторени от тях тоалети. Тази година бъдещите дизайнери са подготвили колекции на тема „Човекът от миналото с поглед към бъдещето“. Те включват ежедневно младежко облекло и ще бъдат представени в рамките на конкурсната програма на панорамата. Надпреварата за фризьори и гримьори този път е под мотото „Минало и бъдеще“. Журито ще оглавява модният фотограф Валери Захов.

Панорамата ще бъде официално открита на 22 април от заместник-министъра на образованието Диян Стаматов.

Едно от най-атрактивните състезания ще бъде за най-добър млад готвач, тъй като ще оформи своеобразна кулинарна карта на България. Участниците ще използват подправки, характерни за регионите, от които идват, за да се открои спецификата на местните кухни.

Много фантазия ще е необходима и на претендентите за най-добри хлебари-сладкари, сервитьори и експерти по карвинг. Темите и менютата са предварително одобрени, но състезателните двойки ще бъдат формирани от участници от различни региони. Оценките обаче ще са индивидуално. Петте конкурса са включени и в турнирите за Националната кулинарна купа на България.

Млади мебелисти ще покажат колекции от среден и висш клас. Те ще представят стилни мебели и дърворезба. Учениците да изработвали изделия за детска стая, кухня или холно обзавеждане, както и кът за почивка – спалня и нощни шкафчета.

Озеленителите и цветарите ще изработват бижута от цветя и букети и ще аранжират кошници.
Творчески подход се изисква и в конкурса „Най-добър млад керамик“. Участниците сами ще измислят идейния проект на предмета, който ще изработят. Председател на журито ще е художникът Димитър Къркеланов. Тест и практическа задача ще отсеят финалистите в конкурса по приложна електроника „Мога и зная как”, чийто домакин е Професионалната гимназия по електроника и електротехника в Пловдив. В състезанието за най-добър млад строител са включени зидане, шпакловане, боядисване, поставяне на облицовки.

Оспорвана ще бъде конкуренцията и в категорията „Най-добра бизнес идея“. Отборите трябва да генерират 3 предложения по зададен казус.