Ученици от МГ правят наука на световно ниво, казва Джоро Иванов от Ученическия парламент. 16% от зрелостниците в гимназията избират природните науки за професионален път

Зелени класни стаи на открито променят учебната среда в Спортното и СУ „Кирил и Методий”

dscf9951

 

Революцията не започва с подписа на министър, тя започва тук и сега, чрез нас. Само ние можем да променим това, което се случва в нашите училища. Призивът отправя 11-класникът Джоро Иванов от Ученическия парламент на Математическата гимназия, който представи елитното школо на образователния форум „Аз променям моето училище”, организиран от Община Пловдив и образователен портал „Уча в Пловдив”.

С невероятно ораторско майсторство Джоро презентира разработки на свои съученици, показани на  Ученическия панаир на науката, иницииран по негова инициатива с одобрението на ръководството на училището.

„ Предложихме на нашите съученици да направят разработка на каквато тема пожелаят, свързана с природна наука. Проектите минаха селекция, след което бяха представени пред ученици и жури от най-добрите учители, което трябваше да прецени дали проектът е създаден по емпирическия научен метод или е копирана информация от интернет. Всеки от тях е направен чрез консултация с учени, проведени експерименти и създадени теоретични модели от ученици. Те имаха шанса да се превърнат, макар и за кратко, в учени.

Симулация на екосистеми от три биологични вида, двигател от течна ципа, изследване на паркиращи функции и на комбинаторна игра били част от прецизно изготвените разработки на ученици от 9. до 12. клас, запалени по научните експерименти. Изключително сложните казуси, които далеч надхвърлят знанията по учебен план, биха накарали и студенти да се възхитят от амбицията и перфектната подготовка на ентусиазираните гимназисти.

„Идеята на панаира на науката е учениците да се запознаят с разработките на връстниците си и да се мотивират да правят свои. Не по-малко важно е да стимулираме проектната дейност.  Много от нашите съученици печелят награди на научни конференции и си струва разработките им да станат достояние на повече хора”, обясни идеята за атрактивното събитие Джоро Иванов. По последни данни Математическата гимназия е начело на класацията по брой завършили, които избират да се занимават с експериментална наука. Над 16% от зрелостниците предпочитали природните науки за свой професионален път. Което, на фона на отлива на млади хора от това поприще, е огромен процент.

„Нашата образователна система не прави нищо по въпроса да подкрепи научните експерименти на ученици. Истината е, че който от нас се води от любопитството, единственото ни оръжие във войната с невежеството, много често се сблъсква с ключовата дума  теория. Теорията е нещо невероятно, но България е единствената държава, в която е нормално учениците да могат да разлагат полином на 6 степен – нещо, което Гугъл може да направи за 20 секунди. Но същевременно да не могат да си представят фундаментални концепции. Те могат да обяснят 5 теории за произхода на живота, две от които пише в учебника, че са грешни и че нищо не означават за съвременно общество, но същевременно не могат да проведат елементарни експерименти по химия”, коментира Джоро и цитира Айнщай: „Всеки глупак може да знае. Идеята е да разбираш”, казва Айнщайн.

Гимназистът оратор е на мнение, че младият човек трябва да се остави на вътрешния си усет за преоткриване на собствените хоризонти. Това е единственият начин, по който един ученикът става учен. За жалост обаче нашата образователна система изкоренявала любопитството и  превръщала учениците от учени в рецитатори, които репродуцират информация.

19060000_1466524640074063_8205396356229291779_n

Промяна на учебната среда чрез изграждане на зелени класни стаи на открито. Такива проекти реализираха СУ „Кирил и Методий” и Спортното училище.

Горска класна стая на „Кирил и Методий” е специално изградена за всички съпричастни към проекта „Зелено училище в училище“. Средствата за нея са събрани от училищното настоятелство, от дарения на учители и служители на училището. Според проекта, който е по идея на членовете на Ученическия съвет и е разработен от деца в 10 клас в СИП по гражданско образование, училищният двор се облагородява с образователна био градинка и стаи под открито небе. В градинката учениците ще засаждат и отглеждат различни видове растения. В класните стаи на открито има учебни кътове за малки и големи ученици с места за сядане, черна дъска и библиотека. Под открито небе могат да се провеждат часове по всеки един предмет от задължителната програма.

Реализираният проект е продължение на идеята за часове сред природата и учениците да получават необходимите знания, свързани с екологията и опазването на околната среда.

DSCF1401

Дървени макари се превърнаха в маси в зелената класна стая на Спортното училище. Вдъхновител на идеята е преподавателят по химия и биология Ваня Макавеева, която обединила ученици от 7 до 12 клас в различни спортове. Почистили терена зад общежитията, където вече е разположен учебен кът на открито. Седем месеца време отнело на момчетата и момичетата да облагородят пространството и да измайсторят „обзавеждането”. Ентусиастите събрали палети и пънчета, които изтъркали и лакирали, за да ги превърнат в места за сядане. Дефектни гуми са боядисани в жълто и превърнати в цветарници. Измайсторили и къщички за птици. От върбови клонки пък учениците изплели огромна кошница за билки, които сами ще отглеждат и събират. Предвид че учебният кът е под открито небе, отново актуални са черната дъска и тебеширът.