Министерството на образованието и науката не обсъжда и не подготвя въвеждането на изпит в детската градина. Това заявяват от ведомството по повод появили се публикации в мрежата. В момента ежегодно и във всяка възрастова група се проследяват постиженията на децата в началото и в края на учебното време, съответно 15 септември и 31 май. Най-често за отчитане на напредъка и за определяне на училищната им готовност се използва игровият подход, а инструментите за това, освен играчки, са и различни изображения на конкретни ситуации, като например детето да опише къде се намира дадена играчка. За същия въпрос може да бъде използвана и картинка, на която е изобразена аналогична ситуация. Това се случва в рамките на ежедневните занимания без те да знаят кога учителят прави тази проверка, уточняват от МОН.

И поясняват, че се планира разработването и прилагането на единен инструмент за проследяване на постиженията на децата за всички детски градини и да съпоставя резултатите между различните институции, но той няма да бъде под формата на изпит и по същество ще запази и сегашния модел на работа – под формата на игра и без децата да разбират, че се проверяват техните знания и умения.

Срокът за изработване на такъв единен инструмент за всички детски градини е до 2027 г., след което учителите ще започнат да го прилагат. Дългият срок е необходим, за да бъдат предприети всички необходими подготвителни дейности, включително и широко професионално обсъждане и апробиране на инструмента.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.