Ученици от ОУ „Елин Пелин” се срещнаха с автора на приказки Гергана Сотирова в рамките на националната кампания „Походът на книгите“

 

Вълшебна история за добротата и приятелството прочете днес на второкласници кметът на район „Западен” Димитър Колев. Той разтвори книгата на Гергана Сотирова „Котешката банда” и пренесе децата на покрива, където живеят много котки, сред които и прекрасната Чар, отвлечена впоследствие от страшен плъх. Домакин на инициативата в рамките на националната кампания „Походът на книгите“ бе читалище „Гого Мавров”.

Децата от ОУ „Елин Пелин“ бяха заинтригувани от сюжета, още повече, че за среща с тях бе дошла и авторката на историята, която те атакуваха с въпроси. Освен че разказа как се е родил всеки от героите в приказката, тя  зарадва учениците, като им подари книгата си „Приключенията на храброто коте Каракочев“.

През тази година Националната кампания „Походът на книгите“ е с фокус ранното детско четене и е насочена към малчуганите от детските градини и от началния курс. Инициативата се организира за седма поредна година от Асоциация ”Българска книга” и Библиотечно-информационна асоциация. Краят на кампанията е на 23 април , обявен от ЮНЕСКО за Световен ден на книгата и авторското право. Доказано е, че децата,  на които се чете от ранна възраст, се справят по-успешно в училище, защото разполагат с по-голям речников запас и са усвоили граматичните правила на езика.