„Няма опасност никое детско заведение да затвори, 98% от образователната структура е на газ и ТЕЦ“, каза зам.-кметът Стефан Стоянов

Със 110% по-високи сметки за ток шокираха пловдивските детски градини. Увеличението на цената на електроенергията повиши двойно и тройно месечните задължения, а директорите са в паника как ще успеят да покрият задълженията с настоящите бюджети. Някои от тях се опасяват да не затворят.

Последната сметка в ДГ „Мирослава“, където и отоплението, и готвенето са с електричество, е на стойност 3000 лв., а предишната била 1100 лв.

В ДГ „Светла“ са получили фактура за 2400 лева, а ноемврийската е била за 1100 лева. Отделно от това е сумата за газ, която е 3000 лева. Директорът Людмила Тошева поясни, че преди два месеца са получили писма от ЕВН за анекси, въпреки че договорите им са били сключени за периода юни-декември. „Ако не преподпишем с ЕВН, излизаме на свободния пазар, което не е по-добър вариант за нас“, казва Тошева. По цените към момента сметката за еленергията е колкото целия делегиран бюджет за местни дейности.

Директорът на ДГ „Зора“ Дора Янева вече е подписала нов договор с EVN, в който цената на тока е с 30% нагоре. Тя прави уговорката обаче, че не е логично да се съпоставят цените с миналогодишните по това време, тъй като през миналия декември детската градина е работила само с дежурни групи за децата на медиците и разходите са били по-ниски от обичайните. Детското заведение има две сгради след обединението с бившата ДГ „Искра“. Янева разчита на преходния остатък от миналата година, за да покрие разликата в сметките за ток.

Очакванията на пловдивските директори са за увеличение на единния разходен стандарт за издръжка, което да им даде глътка въздух. Тъй като все още няма държавен бюджет, не е определена формулата за изчисляване на делегираните бюджети.

Пред „Уча в Пловдив“ зам.-кметът по образование и бизнес развитие Стефан Стоянов заяви, че няма опасност от затваряне на детски градини.

„Където трябва, ще се осигурят допълнителни средства. 98% от образователната структура в Пловдив е на газ и парно, като в детските градини електричеството е основно за готвене и осветление. За учебните заведения, които са сключили  нов договор с ЕVN, повишението е по-плавно, при останалите доставчици скокът е по-рязък. Да не забравяме, че повечето сгради са санирани, което също реализира икономии“, каза Стоянов.

Училищата в момента разполагат с 30% от миналогодишната си издръжка до съставянето на новите бюджети.