Родител на петокласник изработи и дари постамента за двора на училището

Разтворена книга от камък е поредната атрактивна придобивка за двора на СУ „Черноризец Храбър”. До разноцветните къщички за книги и библиотека на открито, вече има и постамент, който насърчава учениците към четенето. Изработката на книгата е дело на Неделчо Неделчев – баща на 5-класника Матю. Малкият категорично е решил да наследи професията каменоделец на баща си, затова активно му помагал, докато майстори дарението за училищния двор.

Точно преди две години на покрива на школската сграда грейна като неонов надпис призивът на Паисий: „Българино, знай своя род и език”. Посланието от „История славянобългарска” бе поставено с убеждението, че училището е не само място за обучение, но и за възпитание в родолюбие. Нощем надписът свети в жълто и се  вижда от околните панелни блокове в ЖР „Тракия”.

“Трябва да знаем родния език и да го почитаме. Надписът, книгата целят да вдъхнат самочувствие на учениците, да  помнят историята,  да бъдат по-упорити и да напредват в своето личностно развитие”, казва директорът Елена Кисьова.

Вчера в залата на Историческия музей бяха връчени годишните награди от литературния конкурс „Черноризец Храбър“. Ученици от 1 до 12 клас разсъждаваха върху цитат от  Ботево стихотворение „Хаджи Димитър“ – „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!“ Анастасия Шикова от 2 д клас завоюва първо място сред участниците от начален курс. Преслава Йорданова от 5 в клас и Росица Тончева от 11 а клас заеха челните места в прогимназиален и гимназиален етап.