Може ли да има женски изкуствен интелект? Доцент д-р Мария Маринова – преподавател в във факултет „Компютърни системи и технологии на Техническия университет, и Вълко Милев – програмист и неин дипломант, имат общ проект за изкуствен интелект. Нарекли са го „Ева“. Двамата започват работа по него през 2023 година. Налага им се да навлязат в „непознати води“, за да получат и да предадат на „Ева“ нови познания. Доцент Маринова се занимава с поведенческа психология и самообучаващи алгоритми, а Вълко Милев изучава автоенкодери, които са вид изкуствен интелект, извличащ най-важната информация от различни данни, които понякога са милиарди. Чрез пловдивския филиал на Техническия университет двамата учени кандидатстват за достъп до суперкомпютър в БАН, за да правят милиардните си изчисления в реално време.

„Изкуствен интелект на жена е и малка закачка. Женското и мъжкото съзнание обработват информация за заобикалящия ни свят по по-различен начин. Факт е, че сме по-емоционални. Но изкуственият интелект няма пол. Обаче софтуерът, който колегата ми пише, може в един момент да се модифицира, така че да бъде по-емоционално погледната информацията, пречупена през филтър, написан като код с определени параметри“, обяснява доцент Маринова.

Тя е убедена, че ако има женски изкуствен интелект, бъдещият свят би станал по-справедлив, защото ще бъде по-обгрижван.

„В днешно време сме научили роботи да убиват хора, за да се спечели война. „Ева“ обаче никога няма да си помисли да убива. Като учен смятам, че изкуственият интелект никога няма да достигне до ниво да взема самостоятелно решения. Винаги ще има човек, който да му дава инструкции какво да прави или да не прави“, добавя доцент Маринова.

Вълко Милев завършва специалност „Компютърни системи и технологии“. Кариерата му преминава през големи световни компании, докато се убеди, че може да направи нещо значимо сам. Занимавал се е с разработване на андроид приложения на алгоритми за стокова борса с верификация на процесори със стартъпи във Fintech, със събиране и обработка на данни от различни източници с mldevops.

„По този проект съм мислил още през 2021 г., като идеята ми дойде, докато изучавах автоенкодерите. Те са вид изкуствен интелект, който се стреми да извлече най-важната информация от различни данни, които понякога са милиарди. Един от проблемите на изкуствения интелект е, че той не винаги разбира смисъла на даден проблем и понякога дава правилните отговори заради грешните причини“,казва Вълко Милев. Младият учен споделя и черпи опит в групата Yannic Kilcher-discord – разработчици и предприемачи в областта на изкуствения интелект. В нея има хора от всички континенти.

„Тялото“ на „Ева“ 

Двамата разработчици на изкуствения интелект „Ева“ не могат да определят деня и часа на нейното „раждане“. Иначе казано не знаят кога ще завършат проекта си. Новият изкуствен интелект „Ева“ ще може да има приложение в разработката на програми, ще решава логически и абстрактни задачи – например прогнозирането на пазари и цени, разработка на инвестиционни програми. С „Ева“ ще може да се  говори. При това интелектът й ще се съобразява с нивото на интелекта на събеседника, за да разговарят като равни. Но „Ева“ ще бъде отворена и към обучение от своя събеседник. Ако двата интелекта – на човека и на „Ева“, ще си говорят за поезия, човекът ще препоръчва на изкуствения интелект кои книги да прочете, кои нови книги заедно да прочетат.“

В последна сметка обаче дали „женският“ изкуствен интелект ще може да се сдобие с тяло на робот? Със сигурност да, като двамата учени още отсега обмислят как ще финансират този „женски“ робот.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.