Учебните програми за първи и пети клас вече са разписани окончателно от министър Тодор Танев. Ново правило за изучаването на азбуката въвежда от есента на следващата година образователното министерство.  Децата първо ще учат гласните и свързаните с тях съгласни, така че да образуват думички. След това идва ред на звучните и беззвучни съгласни. Накрая са „ч“ и „щ“. Остава и промяната в математиката за малките – те ще учат числата до 100, но над 10 ще смятат само с десетици.

От МОН изрично уточняват, че в читанката трябва да присъства стихотворението „Аз съм българче“, но кои ще са другите произведения е въпрос на избор от страна на авторските колективи на издателствата. В учебника по история за 5-и клас остават уроците за Античност и Средновековие,  а първите уроци за българската държава ще са в 6-и клас. По литература уроците са за митове и легенди.
Рязко се намаляват новите понятия за усвояване за сметка на повече часове за упражнения, уточни министър Танев. Липсата на време за затвърждаване на знанията е един от проблемите на системата.