Училищен турнир ще срещне отбори от 12 учебни заведения

Инициативата за насърчаване на детското четене „Разказвачът на приказки” влезе в платформата „Пукльовците”. Съвременна българска детска литература, задачи по математика и български език са сред темите, които учители и ученици могат да открият в платформата.

“Пукльовците” съдържа кооперативни образователни игри за таблети за начален курс, предназначени за училищна среда. Основната цел е да подпомогнат развитието на социалните умения на учениците. Задачите, които те решават, са математически и са базирани на учебния материал от 1-ви до 4-ти клас. Всяка игра има своя екологична тема – например в играта за Нефтопукльото героят почиства океана от нефтен разлив. Играят се отборно.

Към игрите вече е добавен и раздел „Съвременна българска детска литература”. Наред с останалите интерактивни задания, децата ще трябва да отговарят и на въпроси, свързани с нови творби на наши автори. Като например „От коя съвременна детска книга е Уана?”

100 съвременни български автори на детска литература участват в Инициативата за насърчаване на детското четене. През трите години от старта й досега тя е срещнала писателите с над 25 000 деца от подготвителна група в детската градина до класовете в прогимназията в общините Пловдив, Пазарджик, Хисаря, Съединение, Стамболийски, Карлово, Сопот, Садово. От февруари инициативата ще се провежда в 11 областни градове.

През април или май, в зависимост от епидемиологичната ситуация, ще се проведе турнир „Пукльовците и Разказвачът на приказки”. В състезанието, което е безплатно, ще участват отбори от 12 учебни заведения – СУ „Хр.Г.Данов”, НУ „Хр. Ботев”, ОУ „Княз Александър I”, ОУ „Кочо Честеменски”, СУ „Пейо Яворов”, СУ „Ч. Храбър”, ОУ „Д. Хаджидеков”, СУ „Св. Седмочисленици”, ОУ „В. Петлешков”, ОУ „Яне Сандандски”, ОУ „Димчо Дебелянов”, СУ „Св.св.Кирил и Методий”. Всеки отбор включва шестима участници. Домакин на турнира ще е някое от изброените училища.

„Убеден съм, че по този начин ще направим и училищните библиотеки по-предпочитано място”, казва идеологът на инициативата за насърчаване на детското четене Константин-Кирил Иванов. Само преди седмици на пазара излезе новата книга на издателство „Разказвачът на приказки” – „Уана. Една морска история”.