Представители на работодателите и организациите на училищата с профилирано и разширено изучаване на музика и хореография се срещнаха с министъра на образованието проф. Галин Цоков

Няма да има драстично намаляване на паралелки в област “Изкуства”, а ако се налага свиване, но това ще става след детайлен анализ на съответното регионално управление на образованието, на чиято територия се намират училищата.

За това се договориха днес представители на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета, Сдружението на директорите в средното образование, Сдружението на училищата с профилирано и разширено изучаване на музика и Асоциацията на училищата с профилирано и разширено изучаване на хореография протестират, които се срещнаха с министъра на образованието проф. Галин Цоков. Повод за това станаха указанията на МОН за предстоящия държавен план-прием след 7. клас за следващата учебна година. През последните години просветното министерство се опитва да увеличи значително професионалните паралелки, за да отговори на потребностите на пазара на труда. Така се стигна до указанието следващата година те да станат минимум 60% от всички паралелки. Директорите на училища обаче изпратиха писмо, в което настояват промените да стават постепенно и аргументирано и защитиха училищата с паралелки в област “Изкуства”, които се заговори, че ще са едва 1%.

„По думите на министъра насоките, дадени на началниците на РУО, са препоръчителни, а не задължителни, така че няма да се посяга безпринципно на паралелки, а първо ще се анализират необходимостта на съответния регион, както и качеството на обучение и след това ще се пристъпва към евентуални промени“, каза директорът на СУ „Любен Каравелов“ Славка Щерева, която е зам.-председател на СУПРИМ.

Утре вечер в Дом на културата „Борис Христов“ СУ „Любен Каравелов“ ще проведе традиционния си зимен концерт, който този път е под мотото „Мисия Родина“. На него ще присъства и основателят на ансамбъл „Българе“ Христо Димитров, който инициира мащабна национална кампания със същото име.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.