7-класничката получи максималните 100 точки и пропуска националното външно оценяване по предмета

Пловдив има своя лауреат на националната олимпиада по български език и литература и това е Радост Железарова. Седмокласничката от Математическата гимназия получи максималния брой от 100 точки, което се равнява на оценка 6.00 и автоматично я освобождава от националното външно оценяване по български език.

Припомняме, че Пловдив се оказа с най-много допуснати седмокласници до националния кръг на олимпиадата по български. От областната комисия бяха предложени 13 засекретени писмени работи. 7 се класираха за националния етап, сред които и Радост Железарова. На финала тя трябвало да се справи с тест от 30 задачи с избираем и свободен отговор. Въпросите били свързани с учебната програма по предмета от пети, шести и седми клас. Най-голямото предизвикателство бил отговорът на литературен въпрос за това как в третата част на разказа „Една българка“ на Иван Вазов е откроено нравственото превъзходство на баба Илийца. Според регламента всяка писмена работа се проверява и оценява от трима членове на националната комисия, които работят независимо един от друг. Окончателният резултат е средноаритметичният брой точки на тримата, а при Радост той е максималният – 100.

Радост учи в Математическата гимназия от пети клас, а неин преподавател по български език е Бистра Иванова. Момичето е сред редовните участници на състезанието „Иван Рилски“, на което е печелила призови места. Има медали от „Стъпала на знанието“. Еднакво успешна и по български език, и по математика. Доказателство за това е участието й на последния математически турнир „Румен Грозданов“, където се класира четвърта. В този смисъл предстоящото външно оценяване по математика не я притеснява. Категорично е решила, че иска да продължи образованието си в Математическата гимназия.

Радост е и талантлив художник. Само преди два в НБ „Иван Вазов“ се откри общата изложба на школата по изобразително изкуство „Палитра“, в която са включени и нейни творби.