Създаденият от деветокласника изкуствен интелект реши задачите от държавния зрелостен изпит по български език и литература със 78 процента точност

С наградата „Джон Атанасов“, която се присъжда на млади български учени в областта на компютърните науки с изключителни резултати, бе удостоен днес Радостин Чолаков от Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“. На церемония в Гербовата зала държавният глава Румен Радев връчи отличията на тазгодишните лауреати на президентската инициатива.

Приз в категория „Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели“ получиха четирима ученици и един абитуриент. Сред тях е деветокласникът от МГ  Радостин Чолаков. На Националната олимпиада по информационни технологии през тази година той спечели първо място в категория „Разпределени уеб приложения“ за своя проект „АзБуки.ML“. Създаденият от Радостин изкуствен интелект реши задачите от държавния зрелостен изпит по български език и литература със 78 процента точност. Преподавател с най-голям принос за успехите на Радостин е неговият учител по информатика и информационни технологии инж. Мария Василева.

През тази година 15-годишният ученик грабна и статуетка от “Българските ИТ Оскари”. Той взе отличието в Младежката категория, основно заради стартираната от него платформа АзБуки.ML (https://azbuki-ml.com). Идеята на „АзБуки.ML“ е да събере различни алгоритми и програми за обработка на езика. Този изкуствен интелект може да се приложи в много различни сфери в онлайн бизнеса. Платформата представлява съвкупност от програми, които анализират речта както на граматично равнище, така и смислово, за да извличат полезна информация.

Радостин се занимава с програмиране повече от 6 години, като разработва мобилни приложения и софтуерни проекти. Печелил е множество национални състезания по математика и информационни технологии, както и международни IT конкурси. През 2018 г. разработва проекти, отличени от софтуерния гигант Google. През 2019 г. започва работа по мобилното приложение за продуктивност AnyGoal, което по-късно прераства в мини социална мрежа. Става лауреат на българската олимпиада НОИТ през лятото на 2020 г. Съорганизатор е на няколко технологични събития, както и доброволец в различни фондации и сдружения.

„Винаги е вдъхновяващо и впечатляващо, когато виждаме толкова талантливи деца, излезли от българските школи. България се връща на картата на Европа не само с учениците олимпийци, но и с възможностите да развиваме наука на световно ниво, която да бъде полезна за икономиката.“

С тези думи министърът на образованието и науката проф. Николай Денков се обърна към носителите на наградите, които се връчват за 19-а година.

Президентът Румен Радев връчи грамота също на Андон Тодоров, който е в XII клас в СМГ „Паисий Хилендарски“. Негов преподавател по информатика е Иво Дилов.

Със сертификат за високи постижения в категорията „Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели“ тази година са отличени дванайсетокласниците Мартин Копчев от ПМГ „Акад. И. Гюзелев“, Габрово, Румен Михов от МГ „Атанас Радев“ в Ямбол и завършилият през 2021 г. МГ „Баба Тонка“ (Русе) Виктор Кожухаров.

В категория „Джон Атанасов – дебютен пробив в областта на компютърните технологии“ тази година са отличени двама млади учени. Грамота получи Ванеса Гецева – бакалавър по компютърни науки и биоинформатика от Ramapo College of New Jersey и в момента докторант в сферата на биологичните науки в Columbia University. От 2020 г. насам Ванеса работи по проект в сферата на изчислителната биология в колежа Weill Cornell Medicine.

Грамота в същата категория получи и Христо Тодоров – дванадесетокласник в ПМГ “Проф. Емануил Иванов” в Кюстендил. Христо е спечелил редица отличия в България и в чужбина, има три авторски научни и приложни проекти в областта на машинното обучение и много други постижения.