Държавният глава Румен Радев връчи отличията в 20-ото издание на президентската инициатива

С грамота „Дебютен пробив в областта на компютърните технологии“ бе отличен на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 Радостин Чолаков от Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“. Той се оказа сред тримата млади учени, заедно със Стивън Спасов и Любомир Ненков, които получиха отличие от държавния глава Румен Радев в президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“. Пред гостите на церемонията, която се провежда за 20-а поредна година, Радев открои утвърдената в годините инициатива като израз на признателност на цялото ни общество към успехите на българските олимпийски отбори и на младите учени в областта на компютърните науки.

Радостин Чолаков е разработил два авторски научно-приложни проекта в областта на машинното обучение, които вече намират практическо приложение. Той извоюва първо място в конкурса “Млади таланти” на МОН с проекта си “The GatedTabTransformer: An attention-based deep learning architecture for tabular modeling.” и се класира за участие в EUCYS 2022. През септември 2022 в Лайден, Нидерландия, Радостин стана най-младият българин с награда в двата най-престижни научни конкурса – EUCYS и ISEF (EU Contest for Young Scientists и International Science and Engineering Fair). Радостин Чолаков е един от избраните млади лидери от “FORBES България” в селекцията “30 под 30”, категория “Наука, технологии и здравеопазване”.

Миналата година Радостин получи приз в категория „Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели“ за своя проект „АзБуки.ML“.