Проектът на 10-класника за нова невронна архитектура за класификация на данни спечели 3000$ на надпреварата в Атланта

Втора награда от най-големия научен конкурс за гимназисти в света Regeneron ISEF, който се проведе в Атланта, Джорджия, спечели Радостин Чолаков от Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“. Пловдивският десетокласник бе най-младият български участник, който някога се е класирал за ISEF и получи наградата на ACM (Association for Computing Machinery) и 3000$. Проектът му представя нова невронна архитектура за класификация на данни, разработена с неговия научен ръководител Тодор Колев. Тя вече е включена в библиотеката tsai и се използва активно.

„Моделът за машинно обучение (GatedTabTransformer) анализира данни в табличен вид и се учи от тях, за да прави предположения за нови стойности“, пояснява Радостин.

Състезанието представлява научен панаир, на който над 1000 ученици представят проекти по математика, информатика, природни науки.

Вторият български участник Илияс Номан (СМГ 11кл.), който трябваше без почивка да се яви на конкурса след участието си на балканиадата по математика, получи стипендия за следване в Университета на Аризона. Неговият проект изследва т.нар. max-cut проблем в теория на графите.

Българският отбор се подкрепя от Института по математика и информатика на БАН чрез програма “Образование с наука” и проект K-TRIO, както и от Клуб „Млади таланти“.

„Радвам се, че имах възможността да бъда част от отбора на България на Regeneron ISEF’22 в Атланта, където спечелих втора награда. Благодаря на ментора си Toдор Колев и на ръководителя на отбора Koнстантин Делчев за безценната подготовка, както и на всички останали за подкрепата“, добавя Ради.

Докато е в Атланта, той се включил дистанционно на Националната олимпиада по информационни технологии, за да представи проекта си, който получи 90 точки и първо място в съответната категория (Големи обеми от данни).  За трета поредна година Радостин е с оценка 6.00 в състезателна група 11-12 клас.