Десетокласникът от Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“ Радостин Чолаков ще представя България на шестседмичната Лятна изследователска школа за ученици Research Science Institute (RSI). Тя се организира от Center of Excellence in Education и се провежда в Масачузетския технологичен институт (MIT), Бостън.

Радостин бе избран след двучасова дискусия заедно с Илияс Номан от Софийска математическа гимназия.

Предвид оспорваната конкуренция, журито, в състава на което имаше учени от БАН и бивши участници в програмата, беше изключително затруднено в избора на двамата ученици, които ще представят България на  сериозното научно събитие. Определени бяха и подгласници за участие в европейски научни конкурси: Атанас Димитров от СМГ, Деян Хаджи-Манич от МГ Варна и Мария Дренчева от СМГ. Всички те впечатлиха журито освен с научните си постижения в математиката и информатиката, също и със своите таланти в музиката, танците, правенето на оригами.

Удоволствие бе да общуваме с прекрасни млади хора, да чуем какво ги е мотивирало за изследователските им проекти, какви са дългосрочните им планове, с каква обществена дейност и други таланти могат да се похвалят, споделят от журито. И благодарят на учителите, менторите и родителите на победителите.

Припомняме, че Радостин се озова в престижния списък на отличените в тазгодишната класация „30 под 30“ на списание Forbes България. Той е най-младият иноватор в поредната селекция за водещи млади лидери, изобретатели и предприемачи, готови да променят средата около нас. Миналата година той влезе за втори път в списъка на отличниците на България. Талантливият десетокласник е първият двукратен носител на наградата, като този път тя му бе присъдена за разработка на изкуствен интелект на български език. Радостин е носител и на награда „Джон Атанасов“. На Националната олимпиада по информационни технологии миналата година спечели първо място в категория „Разпределени уеб приложения“ за своя проект „АзБуки.ML“. Създаденият от него изкуствен интелект реши задачите от държавния зрелостен изпит по български език и литература със 78 процента точност. Този проект му донесе и статуетка от “Българските ИТ Оскари”.

Селекцията за RSI се извършва от Ученическия институт по математика и информатика от създаването му през 2000 г.

Преди броени дни УчИМИ отличи победителите в 22 ученическа конференция. В раздел „Информатика“ Радостин спечели грамота за отлично представяне и медал за разработката си „The GatedTabTransformer – аn enhanced deep learning architecture for tabular modeling“.

Грамота и медал бяха присъдени също на 12-класничката Габриела Чавгова от МГ за „Mental State Recognition via Machine Learning Based on EEG and GSR Signals“.

В раздел „Математика“ грамота за отлично представяне и медал получи Демира Недева. Деветокласничката впечатли журито с разработката си „Фиксирани системи на Shapley-Shubik индекса с един или двама президенти“.

Грамота за много добро представяне получиха и 9-токласниците Стефан Гайдаров и Никола Гюлев от МГ.