Талантливите деца на България бяха наградени на бляскава церемония, организирана от фондация „Енчо Керязов“ в „Арена София“

Зрелостникът от Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“ Радостин Чолаков бе удостоен с награда в категория „Образование“ на 13-ото издание на церемонията „Нощ на звездите“, организирана от фондация „Енчо Керязов“. Бляскавото шоу, на което бяха отличени талантливите деца на България, се проведе снощи в „Арена София“. Номинираните за изключителни постижения в разделите „Образование“, „Изкуство“ и „Спорт“ бяха удостоени с плакети и парични награди. Сред тях бе и Радостин, който получи ваучер за 5000 лева от министъра на образованието проф. Галин Цоков.

Пловдивският абитуриент е трикратен носител на президентска грамота „Джон Атанасов“, лауреат от последните четири олимпиади по информационни технологии. Донесъл е награди за България от различни световни научни конкурси. Младият родопчанин е в класацията на Форбс “30 под 30” в категория “Наука и технологии” и е създател на АзБуки.ml – платформа, използвана в разработката на електронни учебници. Радостин вече приет със стипендия в Университета Станфорд, Калифорния, където наесен продължава образованието си.

“Всички вие сте победители и хора, които прославят България. Защото, когато се качите на почетните стълби на световните олимпиади и надпревари, Вие носите на раменете си българския флаг”, обърна се министър Цоков към талантливите деца.

Отличието „Смело сърце“ за силата на човешкия дух бе връчена на отбора по хокей на трева за юноши и девойки със специални образователни потребности от Центъра за подкрепа процеса на приобщаващо образование в Пловдив. Наградата получи треньорът и ресурсен учител Димитър Георгиев. Децата, които миналата година се върнаха от Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин със сребърен медал, се качиха с него на сцената, за да получат бурните аплодисменти на публиката.

Музикалните таланти от НУМТИ “Добрин Петков” – Дария Русева – виолончело, и Мартин Йорданов – тромпет, бяха отличени в категория “Изкуство”.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.