Деветокласникът получи и специалната награда на А1 за разработката си на изкуствен интелект на български език

Радостин Чолаков от Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“ влезе за втори път в списъка на отличниците на България. Талантливият деветокласник е първият двукратен носител на наградата, като този път тя му се присъжда за разработка на изкуствен интелект на български език. 27 момичета и момчета от цялата страна бяха отличени на онлайн церемония днес за свои разработки, завоювали медали от международни състезания. Кампанията е на МОН и „24 часа“. Радостин бе избран от А1 за носител на тяхната специална награда и получи освен традиционните плакет и значка и таблет.

„За мен е чест да бъда носител на отличието за втори път. Много е трудно да се разработват инструменти за изкуствен интелект на български език. Има много налични ресурси за английски език, но не и за български“, сподели Радостин. Той представи своята гледна точка и за онлайн обучението, давайки пример със самия себе си. Роден е в родопското село Барутин, сам се научава да програмира с онлайн уроци и клипове, така учи и английски.

„Сам съм си изградил методи на обучение, защото нямах избор. Онлайн обучението днес е възможно благодарение на технологиите. Ако пандемията се беше случила преди 10 години, резултатите щяха да са други. Иска ми се, когато свърши, да извлечем всички ползи от онлайн обучението, а където куца – да го поправим“, каза Радостин.

Преди по-малко от месец той получи награда „Джон Атанасов“. На Националната олимпиада по информационни технологии през тази година Радостин спечели първо място в категория „Разпределени уеб приложения“ за своя проект „АзБуки.ML“. Създаденият от него изкуствен интелект реши задачите от държавния зрелостен изпит по български език и литература със 78 процента точност.

През тази година 15-годишният ученик грабна и статуетка от “Българските ИТ Оскари”. Той взе отличието в Младежката категория, основно заради стартираната от него платформа АзБуки.ML (https://azbuki-ml.com). Идеята на „АзБуки.ML“ е да събере различни алгоритми и програми за обработка на езика. Този изкуствен интелект може да се приложи в много различни сфери в онлайн бизнеса. Платформата представлява съвкупност от програми, които анализират речта както на граматично равнище, така и смислово, за да извличат полезна информация.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.