Авторитетно жури избра младежите, които ще вземат участие на тазгодишните ISEF и Expo Sciences

Радостин Чолаков и Стефан Гайдаров от Математическата гимназия ще представят България на два от най-престижните световни научни панаира – Regeneron ISEF и Expo Sciences Luxembourg. Участниците в тях бяха определени на годишното издание на „Панаир на науката и иновациите“ – Innofair 2022, който се проведе на 17 и 18 февруари. Младежите се състезаваха със своите проекти в сферата на природните, социалните, историческите и медицинските науки, както и в областта на информационните и комуникационните технологии и математиката. След оспорвана надпревара журито излъчи 4 млади учени да участват на Regeneron ISEF и един на Expo Sciences Luxembourg. Бяха присъдени и допълнителни награди за най-добрите разработки, осигурени от партньорите на Innofair 2022.

Радостин е сред четиримата гимназисти, които ще вземат участие в Regeneron ISEF. Той се представи с проекта The GatedТabТransformer. An Attention-Based Deep Learning Architecture For Tabular Modeling. Десетокласникът ще представя България и на шестседмичната Лятна изследователска школа за ученици Research Science Institute (RSI). Тя се организира от Center of Excellence in Education и се провежда в Масачузетския технологичен институт (MIT), Бостън. Припомняме, че Радостин се озова в престижния списък на отличените в тазгодишната класация „30 под 30“ на списание Forbes България. Той е най-младият иноватор в поредната селекция за водещи млади лидери, изобретатели и предприемачи, готови да променят средата около нас.

Разработката „Диофантови уравнения“ прати десетокласника Стефан Гайдаров на Expo Sciences Luxembourg.

Наградата на Американската асоциация на психолозите спечели 12-класничката от МГ Габриела за разработката си „Разпознаване на психическо състояние чрез машинно обучение въз основа на ЕЕГ сигнали“.

Конкурсът се организира от Института по математика и информатика, с подкрепата на Министерството на образованието и науката и в партньорство с Клуб Млади Таланти, и е част от инициативите, организирани в рамките на Програма „Образование с наука 2“.

Авторитетното жури в състав доц. Христо Костадинов – Институт по математика и информатика, БАН, доц. Димитър Младенов – Физически факултет на Софийския университет, д-р Жеко Найчов, болница „Лозенец“, доц. Десислава Абаджиева, Институт по биология и имунология на размножаването, БАН, д-р Георги Шарков, (Cyber Resilience Lab, CyResLab), доц. Юлиан Цанков – Факултет по математика и информатика, Софийски университет, определи лауреатите тази година.