Българските състезатели мериха знания с 327 участници от 87 държави

Зрелостникът от Математическата гимназия Радослав Димитров завоюва златен медал на Международната олимпиада по информатика в Баку, Азербайджан. Бъдещият 12-класник бе част от националния отбор, който грабна общо четири медала на най-престижната световна надпревара. Българските участници спечелиха по един златен и бронзов и два сребърни медала. Това е най-доброто представяне на България за последните пет години. Състезателите ни мериха знания с 327 участници от 87 държави. Със спечелените точки и медали отборът на България се наредиха на престижното 10 място в света в неофициалното класиране за тази година.

Инициативата за провеждане на Международна олимпиада по информатика е българска. През 1987 г. проф. Благовест Сендов прави предложение на 24-тата генерална конференция на ЮНЕСКО. През 1989 г. се състои първата олимпиада, а България е домакин. Надпреварата се провежда в Правец, а първият председател е проф. др. Петър Кендеров.

Радослав е сред тазгодишните носители  една от стипендиите на фондация „Еврика”, която подкрепя даровити и изявени в науката и техниката ученици и студенти.

Постиженията му от миналата година са бронз от Международната олимпиада по информатика в Япония, сребърен медал от Младежката Балканиада по информатика, златен от XII открита Московска олимпиада по информатика. През 2017 година Радослав се класира за участие на Европейския конкурс за млади учени (EUCYS) в Талин, след като се оказа сред петимата победителите от национален конкурс „Млади таланти“, организиран от МОН.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.