„Работата по томовете беше щастлив остров“, каза проф. Инна Пелева, която представи снощи в Епископската базилика последната книга от поредицата, събрала творчеството на писателя, и благодари на семейството му

„С това представяне поставяме началото на “Януари – месец на Радичков“ и избрахме Пловдив, защото дядо ми беше свързан с този град“. С тези думи се обърна към публиката в Епископската базилика снощи Йордан Радичков-внук. Той бе своеобразен домакин на премиерата на финалния том от поредицата, събрала творчеството на писателя. 12-ият том съдържа публицистика, слова, есета, предговори, послеписи, бележки, журналистически текстове, отговори на литературни анкети от архива на Радичков. Книгата е разделена на няколко части: „Радичков за себе си, За българите и историята“, „За творците, изкуството и културата“ и „Из архива на писателя“. Сред текстовете са открояват и такива, писани за Ивайло Петров, Бинка Желязкова, Константин Павлов, Румен Скорчев, както и по различни поводи – 100 години от романа „Под игото“, за филма „Привързаният балон“.

„Открихме брилянтни разкази, които е решил да не показва, но ние го правим с цената да бъде престъпена авторовата воля“, каза проф. Инна Пелева от Пловдивския университет. И се върна във времето назад, за да припомни, че първата книга излиза през 2009 г., като цялата поредица й отнема 12 години. „Работата по томовете беше щастлив остров, въпреки трудностите“, призна проф. Пелева и благодари за грижата и устойчивостта на семейството на Радичков, за да бъде поредицата факт. Томовете за снабдени с коментарни студии и показалци, за да бъдат в помощ на филолози, литературни историци, културолози.

„Радичков непрекъснато разказва истории, настойчиво борави с автобиографичното, връща се към спомена. Вярва в понятието „народ“, въпреки че споделя и несимпатични черти и поведенчески стереотипи. Одухотворяването може да бъде наблюдавано и в уж нехудожествени текстове. Той е изключително свободен човек, което личи и в словата му – мощна индивидуалност, която постоянно заявява света си“, анализира проф. Пелева. Докато работи по последния том, с любопитство открива, че Радичков е писал предговори на книги на млади автори, за да даде рамо на прохождащи в професията. Особено на творци от Северозапада.

„Януари – месец на Радичков“ е ежегодно събитие, посветено на магьосника на словото, драматург и сценарист, завещал на читателите си многообразно творчество от къси разкази, новели, романи, пътеписи, детски книги, пиеси и филмови сценарии.

Между 13 и 19 януари ще бъдат прожектирани четири филма, свързани с творчеството му, като началото ще бъде дадено с лентата на режисьора Андрей Паунов „Януари“, в която взима участие звездният екип Самуел Финци, Йосиф Сърчаджиев, Захари Бахаров, Леонид Йовчев, Малин Кръстев, Борислав Чучков. Една от най-известните пиеси на Радичков заживява нов живот, а режисьорът ще присъства на прожекцията за среща с публиката.

Ценителите на Радичков ще видят и дигитализираната версия на филма на Бинка Желязкова „Привързаният балон“. Наред с художествените, зрителите ще могат да гледат и две документални ленти. „Черказки хроники“ на режисьора Димитър Петков е единственият документален филм за и с участието на Йордан Радичков, в който той разказва за творчеството си. „Бялата сцена и Радичков“ на Димитър Шарков се фокусира върху творчеството на автора в света на театъра.

В PUNKT на 14 януари посетителите ще могат да го преоткрият като художник. Известен с илюстрациите си на най-обичаната детска книга „Ние, врабчетата“, авторът рисува през целия си живот, като завещава огромен архив с непоказвани досега илюстрации. Специално подбрана част от тях ще даде нов поглед на посетителите върху личността и творчеството на автора.

На 20 и 22 януари в Епископската базилика изкушените от Радичков ще могат да се срещнат с проф. Инна Пелева, която ще проведе две лекции за многоликото му творчество.

Финал на програмата ще даде спектакълът на Катя Петрова „Бомбето“ в Куклен театър – Пловдив.

Всички събития, с изключение на двете постановки, са с вход свободен.