Работи се за обявяване на втора изпитна дата за седмокласници със здравословни или други сериозни проблеми, които не са им позволили да се явят на редовната за национално външно оценяване. Това каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков пред медии. По думите му целта е възможността да се даде още от тази учебна година, като датата ще е най-вероятно през месец септември. Предстои да се детайлизират условията и документите, които учениците ще трябва да предоставят.

“Идеята ни е тези деца, които се явяват на допълнителната дата, да се състезават само за незаетите места от редовния план-прием”, каза проф. Цоков. Той поясни, че те ще могат да влязат в съответно училище, единствено ако успеят да достигнат бала, с който учениците са приемани по време на редовните класирания.

“При форсмажорни ситуации, както бяха наводненията през тази година, ще се издава заповед за провеждане на изпита след 7 клас на друга дата”, каза още министър Галин Цоков. Той съобщи, че критериите за оценка на есето за ДЗИ и на преразказа на националното външно оценяване ще бъдат публично оповестени. Целта е всички родители и ученици да знаят по какви критерии работят оценителите, за да повишим и доверието.