От години се борим и най-сетне получихме подкрепа от министър Красимир Вълчев и екипа му, доволни са от организациите на училищата с разширено изучаване на музика и хореография

Работна група за изработване на стандарт за професия „Танцьор” и за паралелките с разширена подготовка по музикален инструмент и вокално майсторство (1-7 клас) бе формирана в МОН. Това се случи след дългогодишни преговори на Сдружението на училищата с профилирано и разширено изучаване на музика и Асоциацията на училищата с профилирано и разширено изучаване на хореография. Техни членове от Пловдив са директорите на СУ „Любен Каравелов” Саша Щерева и на СУ „Св.св.Кирил и Методий” Таня Николова.

Членовете на двете организации определиха като историческа срещата си с министър Красимир Вълчев и неговия екип, на която е взето решение да се формира работна група, която да излезе с проект на стандарт за индивидуалното обучение по тези изкуства. Тя вече проведе и първото си заседание.

Като голяма победа бе отчетено увеличаването на стандарта за ученик на 3130 лева, но от асоциацията и сдружението настояват и за стандарт за паралелка в профил и стандарт за професия „Танцьор”.

„От години се борим и най-сетне получихме подкрепа, за което сме изключително благодарни на министър Вълчев”, коментира Щерева. В преговорите са участвали също лидерите на СБУ – Янка Такева, и на синдикат „Образование” към „Подкрепа” – Юлиян Петров.

През тази година страната ни ще бъде домакин на конгреса на Европейската асоциация на музикалните училища, за който се очаква да пристигнат делегати от 29 страни. Той ще се проведе в София, но в един от дните участниците във форума ще посетят Пловдив.