Аграрните университети в Пловдив и Тиендзин – партньори в Българо-китайски център за обучение, който бе открит официално днес

Как се прави модерно земеделие и онлайн търговия със селскостопанска продукция ще учат в съвместни онлайн курсове амбициозни студенти от аграрните университети в Пловдив и китайската провинция Тиендзин. Работилницата за таланти има за цел да насърчава български и китайски амбициозни младежи да надграждат знания и предприемачески умения. Тя ще се реализира като част от дейностите в Българо-китайския център за обучение, който бе открит официално днес в Аграрния университет в града под тепетата. Церемонията, на която присъстваха и представители  на Китайската търговска камара в България, се проведе синхронно чрез директна онлайн връзка.

„Предвиждаме обмен на учебни програми, обучителни курсове за студенти и специалисти в областта на земеделието. Първите онлайн занятия вече започнаха с преподаватели от Факултета по икономика. Работният език е английски“, уточни доц.- д-р Светла Янчева – зам.-ректор на Аграрния университет и ръководител на центъра.

Изградена е съвременна база за професионално и практическо обучение, разработени са учебни програми с иновативно съдържание, осигурена е учебна литература.

Ректорът на Аграрен университет проф. д-р Христина Янчева подчерта, че китайците се интересуват от екологично отглеждане на ябълки, като има финансиран проект в тази насока.

Съвместният българо-китайски проект цели поощряване на сътрудничеството на университетите и бизнеса в областта на земеделието между Китай и страните от Централна и Източна Европа. Проявата му е в рамките на инициативата „Един пояс, един път“ за активизиране на международния обмен и откриване и насърчаване на таланти.