ОУ „Тодор Каблешков“ посрещна училища от София и Перник по НП „Иновации в действие“, участва в работни срещи и дискусии в Стара Загора

Да бъдем задружни, търпеливи и щедри, обещават третокласници, докато изработват табла на добродетелите, напътствани от класния си ръководител Ивелина Иванова. Участници в работилницата са също директори, учители и ученици от столичните СУ „Луи Пастьор“ и СУ „Проф. Константин Иречек“, както и от ОУ „Кракра Пернишки“ в Перник. А домакин е ОУ „Тодор Каблешков“, което посрещна екипи на партньорски учебни заведения по национална програма „Иновации в действие“. Децата от 3 б клас поведоха гостите по стълбичката на добродетелите, заявявайки, че биха искали да живеят в свят без войни, в който цари мир и разбирателство между хората. След като всички получиха гривна с добродетел в края на урока, заедно пуснаха балони с послания.

Зам.-директорът Ася Драгинова запозна колегите си със социално-емоционалното образование в училището и ползата за установяване на позитивна среда и възможност за личностно израстване на учениците, както и с иновативните предмети „Аз и другите” и „Лидерът в мен“. Гостите бяха впечатлени от емоциометъра, колелото на избора и дневника на емоциите, запознаха се с добри практики. Учениците от 4 б и класният им ръководител Ралица Манолова представиха урок на тема „Емпатия и мирно разрешаване на конфликти”.

Партньорските училища присъстваха и на урок за опрашване на растенията, воден от учителите Елена Тонева и Златка Миронска. След като напомниха на децата колко е важна ролята на пчелите за живота на земята, учениците от 2 а и 4 б клас съвместно създадоха модел на пчеличка с Lego WeDo, с който представиха опрашването, разпределяйки задачите си според своите силни страни и показаха отлична работа в екип. В края на урока всеки участник сподели как се е чувствал при изпълнение на заданието, което бе написано върху малка хартиена пчеличка.

Екип от ОУ „Тодор Каблешков“ гостува по модул „Лаборатория за иновации“ в старозагорското ОУ „П.Р.Славейков“. Под научното ръководство на професори, доценти и асистенти от Варненския свободен университет, Тракийския университет и Бургаския свободен университет бяха реализирани съвместни дейности между представители на десет иновативни училища за методическо помагало. Целта е представяне и мултиплициране на успешни практики в образователните институции.

„Работните срещи и дискусии на екипа от учители и външни специалисти се реализираха чрез работилници за иновации и представяне на иновативни уроци от гостуващите учители и домакините. В три от тях се проведоха практически занятия с ученици от 7 клас. Наблюдавахме работещи иновативни модели в реална ситуация с помощта на модератори. Специфичното на срещите бяха темите за позитивното образование и личностното израстване. Всяко училище сподели своя иновация, която предлага различни подходи как децата да се чувстват по-добре и да бъдат щастливи, акцентирайки на техните силни страни“, пояснява директорът на ОУ „Тодор Каблешков” Емилия Алексиева.

Участие в срещите взе и Мирослава Драгославова – старши учител в начален етап и преподавател по иновативния предмет „Аз и другите“. Тя представи педагогически модел на социално-емоционално преподаване. Решавайки кръстословица, седмокласниците заключиха, че добротата е най-ценното качество, което притежава човек, а след прожекция на клип, свързан с умението да правим добро без да очакваме нещо в замяна, те се увериха, че направеното доброто се връща като бумеранг. Всеки седмокласник написа добра постъпка в пролетен цвят, а всички заедно подредиха дърво на добрината с ценните за тях добродетели.

Работните срещи се проведоха в Регионална библиотека „Захарий Княжески” в три тематични панела: „Личностно развитие”, „Позитивна образователна среда”, „Мотивация за включване”. ОУ „Тодор Каблешков“ с модератори проф. Румен Стаматов и Димитър Татарски постави за дискусия въпросите за силните страни на характера и тяхното позитивно влияние върху добрия живот, щастието, търсенето на смисъл, отношенията с другите, справянето с предизвикателствата и устойчивостта на характерите. Обсъдени бяха методи и техники за ефективно прилагане на процеса за развитието на силните страни, обобщени бяха добри практики, въз основа на които се създаде нова иновация.

 

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.