Студенти от един от най-престижните университети в света представят пред пловдивски гимназисти условията за прием и обучение

cambridge-chapel

Какви са възможностите български кандидат-студент да се озове в един от най-престижните университети в света и един от най-старите в англоговорящата част на света. Това ще разкажат пред пловдивски гимназисти на 19. декември от 18 часа в хотел „Империал” трима студенти на Университета Кеймбридж. Събитието се организира от „Българското общество в Кеймбридж“ (CantaBulgarian) с подкрепата на „Зонта клуб“ и „Ротари клуб“. Входът е безплатен.

Целта на форума е да срещне българските студенти от университета с амбициозни ученици от местните гимназии, за да им помогне да разберат в детайли процеса по кандидатстване в университетите на Кеймбридж и Оксфорд. На място амбицираните да попаднат в реномираните висши училища ще получат яснота по различни казуси, а също и съвети да не се подвеждат по информация, давана от агенциите за кандидатстване.

Презентация на българското общество в Кеймбридж и неговата дейност, както и представяне на най-престижните университети в Обединеното кралство – University of Oxford и University of Cambridgе, ще направят трима български студенти.

Катерина Найденова е трети курс в колежа Тринити в Кеймбридж.  Специализира физика, но напоследък се интересува повече от биология. Катерина е завършила Природо-математическата гимназия в Казанлък и като ученичка участва в над 10 международни състезания по
физика. От националните и световни олимпиади печели престижни отличия и медали, които стават нейния билет за Кеймбридж.

„Наградите съвсем не са необходимото условие, за да учиш тук! Елате на срещата с нас, за да разберете как се стига до Кеймбридж. Щом ние успяхме, ще успеете и вие!”, призовава Катерина.

От казанлъшката Природо-математическа гимназия е и Йордан Йорданов, който също ще сподели впечатления от академичното обучение. Той също има зад гърба си 10 медала от международни олимпиади по физика.

„Основната цел е да запознаем повече хора с процеса на кандидатстване и най-вече деца със затруднения (финансови, физичеки), да разясним детайли, за които агенциите за кандидатстване подвеждат и дори отказват кандидатите”, казва Йордан.

Полезен личен опит в подготовката за кандидатстване ще сподели и Виктор Кузманов. Той е завършил Американски колеж в София,  има 3 бронзови медала от международни олимпиади. Президент е на клуба на учениците в Кеймбридж, бивш член на комисията по учебната дейност и на комитета за финансиране на извънкласни дейности към университета, съосновател на „Милениум клуб България“ -организация за млади българи по целия свят.

Лекторите ще отговарят на въпроси и ще дават съвети от личния си опит. Ще презентират финансови планове и помощи от университета при кандидатстване и учене. Гимназистите ще получат от първа ръка препоръки при писане на мотивационно писмо и участие на интервю.

img_1451-2-1024x768